Összecsaptak a rendőrökkel a Putyin beiktatása ellen tiltakozók

Vágólapra másolva!
Több mint 250 embert letartóztattak vasárnap Moszkvában, ahol ezrek tüntettek Vlagyimir Putyin március elején megválasztott elnök beiktatása ellen. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel is, egy ember meghalt, amikor fotózni próbált egy tűzlétráról.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak vasárnap Moszkva belvárosában a Vlagyimir Putyin újbóli elnökké választása és a választás alatt elkövetett állítólagos csalások ellen tüntetők és a rendőrök. A szervezők szerint körülbelül húszezer ember gyűlt össze vasárnap a Moszkva folyó déli, Kremllel szembeni partján, a rendőrök azonban nyolcezerre becsülték a felvonulók számát.

A megmozdulás résztvevői csak nehezen, sokszoros rendőri ellenőrzés után jutottak el a demonstráció helyszínére, a Bolotnaja térre, ahonnan már nem engedték őket tovább. A tüntetés békésnek indult a BBC beszámolója szerint, amíg egy kisebb csoport meg nem próbálta áttörni a rendőrök vonalait a Nagy Kőhídnál. A rendőrök gumibottal ütötték az ellenszegülőket, sokakat őrizetbe vettek - a rendőrök szerint több mint 250 embert -, köztük a megmozdulás fő szervezőit.

Sok tüntető ülősztrájkba kezdett, hogy addig nem mozdulnak, amíg el nem halasztják Putyin hétfőre tervezett beiktatási ceremóniáját. Ezen kívül egyórás adásidőt követeltek a televízióban, illetve új választások kiírását.

A megmozdulás alatt egy férfi életét vesztette, mert hogy jobban tudjon fényképezni, felmászott egy épület külső tűzlétráján, amely leszakadt alatta az ötödik és hatodik szint között. Az illetőnél nem találtak sajtóigazolványt, feltételezhetően amatőr fotós volt.

A tiltakozók a rendőrökkel vívott összecsapás és társaik letartóztatása után sem oszlottak szét teljesen. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint mintegy ötezren a Bolotnaja téren maradtak, s közülük többen provokálják a rendőröket.

A tüntetőkkel párhuzamosan Putyin hívei is összegyűltek a város egy másik részén.