Pokolgépek robbantak egy olasz iskola előtt

Vágólapra másolva!
Három pokolgép is robbant egy középiskola előtt szombaton reggel Olaszországban. Nyolc tanuló megsérült, a bombákat hátizsákokban rejtették el, a támadásnak legalább egy halálos áldozata is volt.
Vágólapra másolva!

Robbanószerkezet lépett működésbe szombaton reggel a dél-olaszországi Brindisi egyik líceumának bejárata előtt. A La Repubblica című olasz lap internetes kiadása szerint valójában három robbanás történt a Francesca Morvillo Falcone nevű szakközépiskola előtt, pánikot keltve a tanulók között. A robbanószerkezeteket hátizsákokban helyezték el a líceum bejárata előtt egy kukában. A robbanás olyan nagy erejű volt, hogy az iskola és a környező épületek összes ablaka kitört. A vizsgálatok eddigi adatai szerint a reggeli becsöngetés előtt robbantak fel a házilag összebarkácsolt szerkezetek. A külvárosi iskolában elsősorban lányok tanulnak. A merénylet után több száz, sokkos állapotba került tanuló sírógörcsöt kapott.

Forrás: AFP/Donato Fasano
Mentők és tűzoltók dolgoznak a brindisi iskola előtt

A brit BBC úgy tudja, hogy a támadásnak halálos áldozata is volt, az értesülést a hivatalos szervek megerősítették. Egyelőre senki sem vállalta magára a merényletet. Az olasz Repubblica szerint egy 16 éves lány halt meg, két sérült állapota pedig válságos. Később olyan jelentések érkeztek, hogy a robbantásokban egy másik lány is meghalt, de ezt az információt később cáfolták. Három súlyos sérült az egész testfelületre kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, egyiküknél fennáll a kockázat, hogy lábait amputálni kell. A város összes iskoláját evakuálják. Egy szemtanú szerint éppen egy csapat fiú tartott az iskola felé, amikor a robbanás történt, ha a gyerekek pár pillanattal előbb érnek oda, mészárszékké vált volna az iskola bejárata.

Brindisi Olaszország egyik legdélebbi települése, a város az olasz csizma sarkán, az Adria partján fekszik, Leccétől kissé északra.

A robbantásnak köze lehet a maffiához

Sajtóértesülések szerint Brindisi prefektusa nem tartotta véletlennek a helyszínt és az időpontot: az iskola Giuseppe Falcone, az 1992. május 23-án a maffia által merényletben meggyilkolt szicíliai bíró feleségének nevét viseli. Francesca Morvillo Falcone férjével együtt halt meg a merényletben. A Falcone-gyilkosság huszadik évfordulójáról való megemlékezés keretében szombaton érkezik Brindisibe a "legalitás karavánja" elnevezésű, a szervezett bűnözés elleni, egész Olaszországra kiterjedő mozgalom.

Cosimo Consales, Brindisi polgármestere a szervezett bűnözés precedens nélküli támadásáról beszélt. Hozzátette, hogy a pokolgépek sokkal több gyereket is meg tudtak volna ölni. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben Brindisiben megemelkedett az erőszakos bűncselekmények száma. A város a Sacra Corona Unita nevű bűnszervezet területén fekszik.