Menekülő matrózt próbált menteni a philadelphiai hajóbaleset magyar áldozata

Vágólapra másolva!
A saját mentőmellényét dobta oda a kacsahajó vízbe ugrott matrózának az a 16 éves magyar lány, aki egy csaknem két éve Philadelphiában történt vízi balesetben egy 20 éves magyar fiúval együtt életét vesztette - közölte hétfőn e-mailben az MTI-vel Peter Ronai, az áldozatok hozzátartozóinak egyik ügyvédje.
Vágólapra másolva!

Philadelphiában hétfőn megkezdődött az a per, amelyben el kell dőlnie, hogy a két áldozat hozzátartozói mekkora összegű kártérítésre jogosultak a Delaware folyón tragikus balesetet szenvedett kacsahajó (kétéltű turistabusz), valamint az azt legázoló, tolóhajó által mozgatott uszály üzemeltetője részéről. A két cég egymásra hárítja a felelősséget.

A tárgyalás első napján az áldozatok ügyvédjei lejátszottak egy videót, amelyen az látható, hogy a 16 éves S. Dóra a matróz után dobta a mentőmellényét, miután az az ütközés előtti pillanatokban - az utasokat hátrahagyva - a Delaware folyó vizébe vetette magát.

A tolatóhajó kormányosa a hivatalos jelentés szerint családi válsághelyzetben beszélt épp telefonon, és közben internetezett is, amikor a baleset történt. A hajó kapitánya a nyári tárgyaláson bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölés bűnében. A hajózási jog szerint halált okozó kötelességszegéssel vádolták meg, ami megfelel a gondatlanság bűnének.

A Fox News internetes oldalán azt írta, hogy a kártérítési per első felvonásaként a bírónak el kell döntenie, szabható-e felső határ a hajózási cégek kártérítési kötelezettségének. A két cég ugyanis egy 1851-es hajózási törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy a kártérítés nem lehet nagyobb, mint a balesetben részt vevő vízi járművek értéke. A tolatóhajó értéke 1,65 millió, a kacsahajóé 150 ezer dollár.