Megkezdődtek az egyiptomi választások

Vágólapra másolva!
Közel 50 millió embert várnak szerdán és csütörtökön a szavazóurnákhoz az egyiptomi elnökválasztás első fordulójában. Több szavazókör előtt is kígyóztak a sorok reggel.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a szabad választások szerdán reggel Egyiptomban, 15 hónappal azután, hogy az arab tavasz során megfosztották hatalmától Hoszni Mubarak államelnököt - közölte a brit BBC. 50 millió egyiptomit várnak a szavazóurnákhoz szerdán és csütörtökön, és az első jelentések szerint több szavazókör előtt is sorok álltak. Egy a brit BBC-nek nyilatkozó nő szerint "ez Egyiptom nagy napja", egy másik szavazó arra a kérdésre, mennyi ideje vár arra, hogy szavazhasson azt felelte: harminc éve.

Valószínűtlen, hogy a szerdán és csütörtökön tartandó voksoláson a 12 jelölt közül bármelyiknek is sikerülne abszolút többséget szereznie, így az első körben csupán az fog eldőlni, kik indulnak majd a június 16-án és 17-én esedékes második fordulóban. Erre a legutóbbi közvélemény-kutatások eredménye szerint öt indulónak van esélye: Ahmad Safíknak (Mubarak utolsó miniszterelnökének), Amr Múszának (az Arab Liga volt főtitkárának), Abdel-Moneim Abul Futúhnak (a magát mérsékeltnek mondó iszlamistának), a Muzulmán Testvériséget képviselő Mohamed Morszinak, illetve a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő aktivistának, Hamdín Szabáhinak is.