Meghalt a második legkeresettebb náci bűnös

Vágólapra másolva!
Kilencven éves korában meghalt Klaas Carel Faber egykori náci háborús bűnös, aki ellen Hollandia korábban európai letartóztatási parancsot adott ki, de Németország nem volt hajlandó kiadni. Fabert 1947-ben ítélték el 22 zsidó meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

A holland származású Klaas Carel Faber a második világháború alatt a holland SS egyik kommandójában szolgált, és az Ezüstfenyő fedőnevű művelet során az ellenállókkal rokonszenvezők meggyilkolásában vett részt. A későbbi koncentrációs táborok kivégzőosztagának tagját a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a második legkeresettebb náci bűnösként tartotta számon. Faber kilencvenéves korában halt meg.

Fabert 1947-ben ítélték el 22 zsidó meggyilkolásáért és a hollandiai nácik második világháborúban történő támogatásáért, a kiszabott halálbüntetést végül életfogytiglani szabadságvesztésre módosították a holland ügyészek.

A háborús bűnös 1952-ben megszökött és átjutott Németországba, ahol haláláig szabadon élt. Ingolstadtban 1957-ben már mint német állampolgár telepedhetett le, mert az SS-ben szolgálóknak annak idején automatikusan megadták az állampolgárságot, és az ötvenes évek elejének Németországában az így szerzett állampolgárságot sikerült elismertetnie.

A holland hatóságok többször is kérték a kiadatását, ám a nyugat-németországi törvények értelmében Németország nem adhatta ki a saját állampolgárait. Faber még csütörtökön hunyt el az ingolstadti kórházban, de halálhírét csak szombaton jelentette be a felesége.