Letartóztattak két angliai magyar csicskáztatót

anglia, dewsbury, emberkereskedelem
Vágólapra másolva!
Letartóztatták az angliai magyar csicskáztatóhálózat két vezetőjét az [origo] információi szerint. Az emberkereskedelmi ügyben illetékes yorkshire-i rendőrség szerint egy 42 éves férfit tartóztattak le április végén, és három helyen tartottak rajtaütést egy nyomozás részeként.
Vágólapra másolva!

Április végén a yorkshire-i Dewsburyben letartóztatták azt a két magyar férfit - egy testvérpárt -, aki emberkereskedő-hálózatot épített ki a szigetországban - tudta meg az [origo] az ügyet ismerő forrásból. Információinkat az illetékes brit rendőrség részben megerősítette, mondván, egy férfit valóban letartóztattak, és több rajtaütést is tartottak egy emberkereskedelmi nyomozás részeként.

Korábban kétrészes cikksorozatban tártuk fel az évek óta működő hálózat tevékenységét Magyarországon és Angliában felkutatott források alapján. A magyar csoport - melyet egy kiterjedt dunántúli család tagjai működtetnek - óriási pénzeket keres évek óta azzal, hogy emberek tucatjait csábítja Angliába munka és jó fizetés ígéretével. A melósok ehelyett átverve és kisemmizve találják magukat brit vidéki városok bérelt házaiban elszállásolva és arra kényszerítve, hogy fizetség nélkül szedjenek hagymát, bontsanak kerítést, szortírozzanak gyümölcsöt vagy álljanak futószalag mellett hajnaltól késő estig. Közben a fizetésüket és a nekik járó állami segélyeket elveszik, a bankszámlájuk hitelkeretét kimerítik.

A szisztéma nagyon hasonlít ahhoz a kanadai emberkereskedő-hálózathoz, amelyet szintén magyarok építettek ki és működtettek, emberek tucatjait tartva lényegében rabszolgasorban éveken át. Kanadában lebuktak a bűnözők, az ügyükben áprilisban mondta ki az utolsó ítéletet a Torontóhoz közeli Hamilton város bírósága. Angliában azonban az [origo] információi szerint zavartalanul működik évek óta egy - szoros kanadai kapcsolatokkal rendelkező - magyar szervezet. Cikkünk első részéből kiderült, milyen eszközökkel használják ki és uralják az Angliába vitt embereket, a második részben pedig a rendszer működését mutattuk be, és azt is körbejártuk, hogy a hatóságok miért ütköznek állandóan falakba, ha fel akarják göngyölíteni a hasonló ügyeket.

A különböző brit rendőri szervektől származó információink akkor arra utaltak, hogy az emberkereskedelmi ügyek felderítését nem kezelik kiemelten, és ugyan több hozzájuk forduló magyar áldozatnak minden segítséget megadtak a brit hatóságok, hogy elbújjanak és hazajussanak, a feljelentésük nyomán elinduló nyomozásoknak látható eredménye nem volt. Cikkeink megjelenése után azonban, április 23-án akciót hajtottak végre a rendőrök Dewsburyben. Ez a kisváros az [origo]-nak nyilatkozók egybehangzó állítása szerint az emberkereskedők központja.

A Dewsburyben illetékes West Yorkshire Police az [origo] megkeresésére azt közölte: április 23-án rendőri intézkedések történtek a városban, és egy férfit letartóztattak. Három lakcímen tartottak ezen a napon rajtaütést a helyi rendőrök, egy emberkereskedelmi ügyben zajló nyomozás részeként - közölte Lee Kilby, a rendőrség szóvivője.

Ennek keretében letartóztattak egy 42 éves férfit Batley (lényegében Dewsbury külvárosa) Broomsdale Road nevű utcájában. A kihallgatás folyik, a férfi jelenleg őrizetben van emberkereskedelem gyanújával, amely egy 2004-es brit törvénybe ütközik, e szerint akár 14 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni.