Leáll a marosvásárhelyi magyar kar létrehozása

Vágólapra másolva!
A bíróság állította le egyelőre a magyar kar létrehozását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az ezt létrehozó kormányhatározat visszavonását ígéri az alakuló román kormány is.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát létrehozó kormányhatározatot - közölte az MTI-vel Anuta Dusa, a táblabíróság szóvivője.

A szóvivő hozzátette, az egyetem vezető testületeinek a kormányhatározat hatálytalanítására vonatkozó keresetét 2012 decemberében tárgyalja a táblabíróság.

A kormányhatározta egyike volt azoknak az okoknak, amelyekre hivatkozva a román ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mihai Razvan Ungureanu kormánya ellen. A koalíció egy hete megbukott, új kormányt pedig már az ellenzék alakíthat jövő héten, élén Victor Pontával.

A kormányhatározat bírálói szerint az megsérti az egyetemi autonómiát, amikor az intézmény vezetésének akarata ellenére elrendelte az önálló magyar-angol kar létrejöttét. A most kormányra kerülő pártok szerint a döntést zsarolással érte el az RMDSZ,amely ennek fejében maradt tagja az eddigi koalíciónak.