Még egyszer megpróbálják elkerülni az új választást Görögországban

Vágólapra másolva!
Vasárnap utolsó kísérletet tesznek a görögországi pártok arra, hogy a nemrég lezajlott parlamenti választás eredménye alapján felállíthassanak egy új kormányt. Ha nem sikerül, új voksolás következik.
Vágólapra másolva!

Karolosz Papuilasz görög köztársasági elnök vasárnap délelőtt fogadta a választásokon a három legjobb eredményt elért párt - a konzervatív ND, a radikális baloldali Sziriza és a szocialista Paszok - vezetőjét, hogy a koalíciókötésről tárgyaljanak. Az államfő korábban mindhárom politikust felkérte a kormányalakításra, de egyikük sem tudott többséget állítani maga mögé.

Az első megbeszélés mindössze másfél óráig tartott - írta az Ekathimerini angol nyelvű görög hírportál. A második fordulóban Papuliasz a másik négy párt képviselőjével ül asztalhoz. Ott lesz tehát a nyíltan újfasiszta Arany Hajnal párté is, ami azért érdekes, mert a 82 éves Papuliasz a második világháborúban részt vett a náciellenes mozgalomban.

A megegyezésre eddig sem volt sok esély, de a nemzetközi hitelekért cserébe vállalt takarékossági programot elutasító Sziriza tárgyalási elszántságát vélhetően csökkenti, hogy egy, a napokban elvégzett közvélemény-kutatás a támogatottsága jelentős növekedését mutatta. A Reuters hírügynökség által idézett kutatás szerint a választásokon elért 16 százalékos eredményhez képest a párt most már 25 százalékot kapna, amivel megszerezné az első helyet. Ezzel a választási rendszer értelmében a szavazati aránya által meghatározotton felül még ötven mandátumhoz jutna a 300 fős parlamentben.

Ha az Alekszisz Ciprasz vezette formáció valóban nyer az újonnan kiírandó választásokon, megnő annak az esélye, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Ciprasz ugyan elvileg támogatja az euró megtartását, de a vállalt takarékossági intézkedések elutasítása újabb hitelek híján csődhöz, az pedig az euróövezetből való kilépéshez vezet. (Erről bővebben itt olvashat.)

Ciprasz egyébként a brit Telegraph napilap szerint vasárnap azzal gyanúsította meg a megszorításokat szintén ellenző Demokratikus Baloldal nevű kis pártot, hogy a háta mögött már megegyezett az ND-vel és a Paszokkal egy két évre szóló kormányzati együttműködésről. Ez a lehetőség korábban is felvetődött már, de a Demokratikus Baloldal tagadta, hogy egyedül belemenne egy ilyen paktumba. Ciprasz állításán kívül egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a megegyezés megszületett volna.