Kína és az USA megegyezett a követségre menekült aktivistáról

Vágólapra másolva!
Csen Kuang-cseng ügye Hillary Clinton pekingi látogatása előtt gerjesztett diplomáciai feszültséget Peking és Washington között. A férfi házi őrizetből a peikingi amerikai nagykövetségre menekült, majd onnan távozott, végül Kína közölte, hogy elengedik külföldre, az Egyesült Államok pedig jelezte: ösztöndíj várja egy egyetemen.
Vágólapra másolva!

Beárnyékolta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pekingi látogatását annak a kínai jogvédő aktivistának az ügye, aki miatt diplomáciai feszültség alakult ki Peking és Washington között. A legfrissebb jelentése viszont arra utalnak, hogy megoldódik Csen Kuang-cseng helyzete. Péntek délután ugyanis a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter társaságában lévő Victoria Nuland külügyi szóvivő Pekingben bejelentette: Kína beleegyezett abba, hogy a férfi kívüli eljárással megkapja utazási okmányait, amelyekkel az Egyesült Államokba távozhat. Nuland tájékoztatása szerint az Egyesült Államok ugyancsak gyorsan megadja majd Csennek és családjának a beutazási engedélyt.

Csen, a 40 éves vak férfi, miután őrzött falusi otthonából megszökött, április végén az amerikai nagykövetségen kötött ki. Hat nap után, szerdán - Hillary Clinton külügyminiszter Pekingbe érkezésének napján - önszántából távozott az épületéből, és a nagykövet, Gary Locke kíséretében egy kerületi kórházba vitték, ahol találkozott a feleségével és két gyermekével. Csennel, aki amerikai tájékoztatás szerint kínai részről ígéretet kapott arra, hogy biztonságos környezetbe költözhet, és egyetemi tanulmányokat folytathat, barátai és újságírók rendszeres kapcsolatot tartottak és tartanak.

Ügye közben téma lett az amerikai elnökválasztási kampányban is. A legutóbbi sajtójelentések szerint Mitt Romney republikánus elnökjelölt "az Obama-kormányzat szégyennapjának", a "szabadság sötét napjának" nevezte azt a napot, amikor kiengedték a követségről Csent. Az ügy amerikai belpolitikai következményeit tetézi, hogy a leglátványosabb részleteket éppen Clinton és Timothy Geithner pénzügyminiszter látogatásához időzítették. Az amerikai nagykövet a korábbi zavaros és ellentmondásos információk hallatán azt nyilatkozta, hogy törekszenek Csen ügyét a számára megnyugtató módon rendezni.