Hollande hivatalosan is francia elnök

Vágólapra másolva!
Kinevezi új kormányát, majd még szerdán Németországba utazik a francia államfő. Francois Hollande az euróövezet, illetve az EU jövéjéről egyeztet Angela Merkellel. A tervek szerint még e héten Washingtonba is utazik.
Vágólapra másolva!

A szigorú protokollszabályoknak megfelelően az Élysée-palota lépcsőjén Nicolas Sarkozy leköszönő államfő fogadta szerda reggel a gépkocsin érkező Francois Hollande-ot, aki kamerák kereszttűzében vörös szőnyegen vonult át az elnöki hivatal díszudvarán. Franciaország búcsúzó és érkező elnöke hosszan kezet rázott, majd mintegy negyvenperces megbeszélésre félrevonultak. Ennek során Sarkozy egyebek mellett a francia nukleáris erő titkos kódját és az azzal kapcsolatos bizalmas információkat adta át utódjának.

Az új köztársági elnök az egyeztetés után élettársával, Valérie Trierweilerrel együtt kikísérte elődjét és feleségét, Carla Bruni-Sarkozyt. A búcsúzó elnöki pár gépkocsin hagyta el az Élysée-palotát.

Hollande egyébként azt kérte, a beiktatás minél kevesebb felhajtással történjen. A maga részéről mindössze néhány tucatnyi vendéget hívott meg a 350 fős rendezvényre. A listán nem szerepeltek sem saját, sem élettársa, Valerie Trierweiler gyerekei.

A ceremónia után az új elnök nyitott tetejű autóban megy végig a Champs-Élysées-n, majd koszorút helyez el az ismeretlen katona szobránál.

Első elnöki ebédjére a volt francia kormányfőket, Pierre Mauroy-t, Laurent Fabiust, Michel Rocard-t, Edith Cressont and Lionel Jospint hívták meg Ezt követőn kinevezik a kormányát, amelynek élére minden valószínűséggel a parlamenti szocialista frakció eddigi vezetője, a németül is jól tudó Jean-Marc Ayrault kerül. A pénzügyi tárcát Hollande fő gazdasági tanácsadója, Michel Sapin vezeti majd.

Hollande délután Németországba utazik, ahol Angela Merkellel tárgyal. Hollande a tervek szerint pénteken Washingtonban Barack Obamával találkozik.

Holande látogatása előtt egyébként a francia szocialistákkal közösen kidolgozott válságkezelő tervet mutatott be a Német Szociáldemokrata Párt. Az ellenzéki SPD a növekedésösztönző és foglalkoztatásbővítő elképzelések megvalósításához köti az államháztartási fegyelmet és adósságcsökkentést előíró fiskális paktum ratifikációját.

A párt szerint a megszorításon alapuló Merkel-Sarkozy-féle válságkezelés kudarcot vallott, hiszen a válság nem enyhült, hanem mélyült, és már az euróövezet szétesésével fenyeget. A megszorítást ezért a gazdaságot élénkítő intézkedésekkel kell kiegészíteni.

A fiskális paktum törvénybe iktatásához kétharmados többség szükséges a német törvényhozás mindkét házában. A kormány nem rendelkezik ilyen támogatással, ezért meg kell szereznie az ellenzék szavazatait is.