Milyen magyarok jártak Obamánál?

Vágólapra másolva!
A magyar nagykövet háromszor fordult meg a Fehér Házban, és egyszer Barack Obamával is találkozott. Egyszer pedig még kifejezetten "magyar tárgyalás"-t is tartottak az amerikai elnöki hivatalban - derül ki a Fehér Ház látogatói adatbázisából.
Vágólapra másolva!

Magyarország washingtoni nagykövetének, Szapáry Györgynek fontos találkozója volt idén január 30-án. A Fehér Házba volt hivatalos, méghozzá személyesen Barack Obama amerikai elnökhöz. Nem volt ugyanakkor kifejezetten bensőséges a találkozó, Szapáryn kívül ugyanis még 354 másik vendég vett részt a rendezvényen.

A találkozóról a Washington Post adatbázisa tanúskodik. A lap kereshető formában közzétette a Fehér Házba érkező vendégek listáját. A névsort 2009 szeptembere óta teszi közzé az amerikai elnök hivatala. Az adatok havonta frissítik, de három hónapos késleltetéssel, így az idei látogatók nagy része még nem ismert.

Az adatokból csak annyi derül ki, hogy ki és mikor érkezett a Fehér Házba, illetve, hogy ki volt az, aki fogadta. A látogatások részleteiről nincsenek információk, így például az sem világos, hogy Szapáry pontosan milyen célból ment az elnöki hivatalba januárban. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a január 30-i esemény diplomata-találkozó volt, a meghívottak között ugyanis akadt más nagykövet is.

Az adatbázisból az tudható, hogy Szapáry még két alkalommal járt a Fehér Házban. Először 2011 júniusában, de az akkori találkozó témájára még csak következtetni sem lehet, mert a diplomatát fogadó személy tisztsége nincs feltüntetve. Szapáry második látogatása tavaly szeptemberében volt, amikor Nathaniel O. Keohane-nel, az elnök energia- és környezetügyi tanácsadójával találkozott. Ezen a találkozón részt vett Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter is.

Az adatbázisban a Hungarian (magyar) szóra keresve egy találkozót találni. 2010. december 3-án egy 18 fős küldöttség kereste fel Jeff Hovenier-t, a nemzetbiztonsági tanács Közép-Kelet-Európáért felelős igazgatóját.

A találkozó leírásánál egyszerűen csak annyi szerepel, hogy "magyar tárgyalás". A feltüntetett látogatók között van az amerikai magyarok több szervezetét tömörítő Amerikai Magyar Koalíció több tisztviselője, bár nem világos, hogy mindannyian részt vettek-e az eseményen, a Washington Post ugyanis több vendég esetében is megjegyezte, hogy nem állítottak ki a számukra belépőt.