Csúcstalálkozóra hívja a legnagyobb európai államok vezetőit Mario Monti

Vágólapra másolva!
Négyoldalú tanácskozásra hívta meg Rómába a francia államfőt, valamint a német és spanyol kormányfőt Mario Monti olasz miniszterelnök. Monti elsősorban az euróövezet válságáról tanácskozna.
Vágólapra másolva!

Mario Monti olasz miniszterelnök négyoldalú tanácskozásra hívta meg Rómába a francia államfőt, valamint a német és spanyol kormányfőt, a csúcstalálkozóra egy június 17. utáni időpontban kerül sor - jelentette olasz kormányforrásokra hivatkozva az AFP.

Az olasz kormányfő elsősorban az euróövezet válságának a kérdéseit kívánja megvitatni Francois Hollande francia államfővel, Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel. Monti állítólag azért jelölte meg a fenti dátumot követő időszakot a tanácskozás időpontjául, mert június 17-én egyszerre tartják a francia parlamenti választások második fordulóját, illetve az újabb görögországi választásokat. Az AFP szerint ugyanakkor a római megbeszélést még az Európai Unió június 28-29-i csúcstalálkozója előtt kívánja megrendezni.

"Olaszországnak szilárd kapcsolatai vannak Merkel Németországával, Hollande pedig Franciaország új államfője. Szerintem Olaszország megkönnyítheti a francia és a német álláspont egyfajta ötvözését" - mondta Monti az olasz állami televízió esti híradójában pénteken. Angela Merkel kancellár szívesen tesz eleget az olasz miniszterelnök meghívásának a római négyes csúcstalálkozóra - jelezte pénteken Berlinben Steffen Seibert német kormányszóvivő.