Brit ügynök épült be az al-Kaidába

Vágólapra másolva!
A terrorszervezet az utóbbi időben leginkább nyugati országok muszlim származású állampolgárait szervezi be öngyilkos merénylőnek.
Vágólapra másolva!

Közel-keleti származású, de brit állampolgár az az ügynök, aki beépült az al-Kaidába, öngyilkos merénylőnek jelentkezett, majd a rá bízott, úgynevezett alsóneműs bombát eljutatta a CIA-nak - tudta meg az NBC. Az amerikai televíziónak titkosszolgálati források megerősítették, hogy a brit titkosszolgálat jelentős szerepet vállalt a kém beszervezésében.

Az ügynöknek az al-Kaida ma legveszélyesebbnek tartott Jemenben, illetve az Arab-félszigeten működő szervezetébe sikerült beépülnie. Ott kapta a feladatot, hogy a ruhájába rejtett pokolgéppel jusson fel egy amerikai repülőre, és robbantsa fel a gépet. Az ügynök azonban - aki több titkosszolgálat, köztük az amerikai, a brit és a szaúdi tudtával működött - átadta a szerkezetet megbízóinak. Mindez még áprilisban történt, a pokolgépet azóta az FBI quanticói laboratóriumában vizsgálják.

Az ügynököt állítólag az elmúlt hetekben családjával együtt biztonságos helyre menekítették, hogy az al-Kaida ne tudjon bosszút állni rajtuk.

Az NBC szerint az al-Kaida jemeni szárnya jó ideje nyugati országok muszlim származású állampolgárait próbálja beszervezni öngyilkos merénylőnek. Abban bíznak ugyanis, hogy ők könnyebben jutnak fel a célpontként kiválasztott repülőkre.