Telefonhívásról vitázik a német és a görög kormány

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár telefonon azt javasolta Görögország elnökének, hogy a görögök népszavazáson döntsenek arról, kilépnek-e az euróövezetből - állítja a görög kormány. A német kormány szerint ez nem igaz.
Vágólapra másolva!

Az információt a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala szerint a frissen felesküdött görög ügyvezető kormány belügyminiszterének hivatala közölte az után, hogy Merkel és Karolosz Papuliasz köztársaság elnök telefonon tárgyalt a görög kormányválságról. Eszerint Merkel azt vetette fel, hogy a június 17-ei megismételt parlamenti választással együtt kellene megtartani a népszavazást.

A hír megjelenése után a német kormány egyik szóvivője közölte, hogy Merkel nem mondott ilyet. Addigra azonban már a nagy görög pártok is reagáltak az állítólagos német javaslatra. A konzervatív Új Demokrácia és a szocialista PASZOK egyaránt elvetette az ötletet, mondván, nincs szükség referendumra annak bizonyításához, hogy a görögök az euróövezetben akarnak maradni.

Ha Merkel mondott volna ilyet, az azért lenne különösen érdekes, mert tavaly novemberben hevesen ellenezte Jeórjiosz Papandreu korábbi görög miniszterelnök indítványát, hogy Görögországban írjanak ki népszavazást a pénzügyi mentőcsomagról és a hozzá kapcsolódó feltételekről. A referendumot végül nem tartották meg, Papandreu lemondott, viszont a történtek nyomán összeállt az országot egészen mostanáig vezető nagykoalíció.

Görög alkotmányjogászok szerint egyébként az ügyvezető kormánynak nem lenne joga népszavazást kezdeményezni, ráadásul annak megtartásához szükség lenne a parlament jóváhagyására is. A parlamentet szombaton reggel feloszlatják, hogy lehetővé váljék a június 17-re kitűzött új választás megtartása.