Fellógatott kilenc testet egy mexikói drogbanda

Monterey, Nuevo Laredo, egy holttestet szállítanak el, feltehetőleg kábítószerbandák leszámolása nyomán
Vágólapra másolva!
Három újságíró és egyikük feltételezett barátnője holttestét találták meg egy mexikói városban, ahol a helyi drogkartellek vadásznak a sajtó munkatársaira. Egy, az Egyesült Államokba vezető drogkereskedő út mentén fekvő városban pedig kilenc holttestet találtak fellógatva egy hídra.
Vágólapra másolva!

Kilenc holttestet függesztettek ki egy hídra pénteken a Mexikó északkeleti részében lévő Monterrey városban. Az öt férfi és négy nő kínzás nyomait viselte, a szemük be volt kötve. Helyi idő szerint éjfél után egy órával bukkantak rájuk az országos autópálya fölött átívelő hídon. A korlátról lógatták le őket - mondta el az amerikai határon fekvő település egyik városházi illetékese.

Órákkal később egy gépkocsiban tizennégy lefejezett holttestre bukkantak ugyanebben a városban. A helyi vámhivatal elé leparkolt kisáruszállítóban fekete plasztikzsákokban hevertek a tetemek, és később a közelben rábukkantak a levágott testrészekre is.

A halottak valószínűleg a Zetas, a Golfo és a Sinaloa nevű bűnbandák között dúló háborúskodás áldozatai. A három kábítószerkartell Nuevo Laredóért, illetve az Egyesült Államokba vezető útvonalért küzd egymással. Április 17-én a városban ugyancsak 14 feldarabolt holttestet találtak egy teherautóban egy üzenettel együtt, amelyben a Sinaloa banda főnöke bejelentette, hogy megtisztítja Nuevo Laredót a "zetáktól".

A Guardian arról írt, hogy megöltek három fotóriportert és egy újságnál dolgozó titkárnőt Mexikóban. A Karibi-tenger partján fekvő Veracruz városban évek óta veszélyben élnek az újságírók, mert a helyi drogkartellek gyilkosságokkal és fenyegetésekkel akarják megfélemlíteni a sajtót.

Gabriel Huge, Guillermo Luna és Esteban Rodriguez helyi lapoknál dolgozott, és mindhárman foglalkoztak a helyi drogügyletekkel a munkájuk során. Tavaly júliusban, miután két kollegájukat és azok egyes családtagjait megölték, felmondtak, és el is menekültek a városból, mert megtudták, hogy rajta vannak a drogkartellek halállistáján - írta a Guardian.

Az idén azonban visszamentek, mert úgy sejtették, elmúlt a veszély. Huge és Luna szabadúszóként újra fotózni kezdett, Rodriguez azonban hegesztőműhelyt nyitott inkább.

Csütörtökön mindhármukat holtan találták egy csatornában, a testükön kínzás jelei látszottak. Velük együtt megtalálták Irasema Becerra holttestét is, ki az egyik helyi lapnál dolgozott, és állítólag Luna barátnője volt.

A Guardian azt írta, a sajtó munkatársai elleni támadások 2006 decembere óta szaporodtak el, amióta Felipe Calderón elnök támadást indított a szervezett bűnözés ellen.