Sarkozy kihívóját kiáltják ki győztesnek

Vágólapra másolva!
Több exit poll felmérés is Francois Hollande baloldali elnökjelölt győzelmét mutatta ki a francia elnökválasztás második fordulóján. Hollande fölényben van Franciaország tengerentúli területein is, ahol már lezajlott a szavazás. A hivatalos eredmények este nyolc óra után várhatók, Hollande hívei a Bastille téren, Nicolas Sarkozy hivatalban lévő elnök támogatói a Concorde téren készülnek az ünneplésre.
Vágólapra másolva!

"Teljesen biztos, hogy Francois Hollande Franciaország új köztársasági elnöke" - közölte a Harris közvélemény-kutató intézet elemzője, Roland Cayrol az RTBF belga közszolgálati televízió választási műsorában. A Harris becslése szerint Francois Hollande szocialista jelölt a szavazatok 53,3 százalékával nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A konzervatív Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőre a választóknak a 46,7 százaléka szavazott.

A kisebb szavazóköröket este 6, illetve 7 órakor bezárták, a nagyvárosokban azonban este 8 óráig lehet szavazni. Az első hivatalos eredmények este 8 órától várhatók.

Időközben az AFP hírügynökség is közzétette négy nagy közvélemény-kutató intézet becsléseit. A CSA, a TNS Sofres és az Ipsos szerint az ellenzéki jelölt 52 százalékkal győzött a 48 százalékot szerző Nicolas Sarkozyvel szemben. A Harris eredményei 52,7 és 53,3 százalék közötti támogatottságot jeleznek Hollande-nak.

Hollande-hoz igyekszik a köztársasági őrezred

A belga csatorna értesülése szerint a köztársasági őrezred egyik egysége már elindult az ország középső részén található Tulle-be, ahol Hollande tartózkodik. Ez szintén arra utal, hogy a szocialista jelölt nyerte meg az elnökválasztást, s mostantól az államfőnek járó biztosítás illeti meg. Kampánystábja szerint Hollande este 8 órakor Tulle főterén beszédet mond, s rögtön utána Párizsba indul.

"Ez nagyon nagy boldogság" - szólalt meg elsőként Benoit Hamon, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) szóvivője.

Előzőleg három nagy közvélemény-kutató intézet délelőtti exit poll adatai is Hollande győzelmét jósolták 52,5-53 százalékkal. Ezek a felmérések még a szavazataikat délelőtt 11 óráig leadó választók megkérdezésével készültek.

Hollande tarolt a tengerentúlon

Franciaország tengerentúli területein már szombaton megtartották az első fordulót, de az eredményt csak az anyaországi szavazás lezárása után hozzák nyilvánosságra. Az RTBF már ennek egy részét is közölte honlapján. A Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoporton Hollande győzött 65 százalékkal, míg Nicolas Sarkozy hivatalban lévő elnök 35 százalékot szerzett. Guadeloupe-on szintén az ellenzéki jelölt nyert, itt 72 százalékos az eredménye Hollande-nak. Martinique-on 68,5, Guyane-án 62 százalékkal győzött Hollande. Saint-Martin szigetén 51,5 százalékot szerzett a baloldali jelölt. Saint-Barthélémy szigetén azonban Nicolas Sarkozy kapott több szavazatot: 83 százalékot.

Forrás: AFP/Jean-Michael Andre
Szavazás Martinique szigetén

Az amerikai kontinensen tartózkodó francia állampolgárok többsége is inkább a baloldali jelöltre szavazott, aki a felmérések szerint a teljes szélsőbaloldal mellett a centrista választók kétharmadának is elnyerte a bizalmát. Hollande győzött Montrealban (57,74 százalék), Torontóban (51 százalék, itt még soha nem győzött baloldali jelölt), Peruban (55 százalék), Argentínában (51,7 százalék), Kolumbiában (58,82 százalék) és Hondurasban (56 százalék).

A hagyományosan jobbra szavazó Mexikóban, Brazíliában, Costa Ricán és Chilében viszont Sarkozy győzött, de Hollande-ra 4-5 százalékkal többen szavaztak, mint általában a baloldali jelöltre szoktak. Egyedül Venezuelában (28 százalék) és Salvadorban (30 százalék) kapott kevés szavazatot az ott élő franciáktól a baloldali jelölt.

Forrás: AFP/Erica Santelices
Szavazók a Dominikai Köztársaságban

Az első hivatalos eredmények csak a voksolás este nyolc órára várt befejezése után várhatók. A közvélemény-kutató cégek azonban folyamatos készítik a választási helyiségekből kilépők megkérdezése alapján viszonylag pontos becsléseiket. Franciaországban eddig egyetlen csatorna és hírportál sem közölte a szomszédos országokban kiszivárgott adatokat. A francia választási szabályok értelmében ugyanis szavazás napján 20 óra előtt tilos nyilvánosságra hozni az exit poll eredményeket.

Magas a részvétel

Viszonylag magas részvétel mellett zajlott a választás második fordulója Franciaországban, ahol vasárnap délig a választásra jogosultak 30,66 százaléka adta le a szavazatát. A részvételi arány magasnak számít, de nem éri el az öt évvel ezelőtti rekordot: akkor 34,11 százalékos volt délig a részvétel.

Mintegy 46 millió választópolgár dönthetett arról, hogy bizalmat szavaz-e újabb öt évre a konzervatív Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőnek, vagy pedig Francois Hollande személyében 17 év után újra baloldali politikust küld az Elysée-palotába.

Bár Hollande megnyerte az első fordulót, a szerdai televíziós vita után készült felmérés szerint Sarkozynek sikerült csökkentenie a hátrányát. Pénteken, a kampány hivatalos vége előtt Hollande figyelmeztette támogatóit, hogy a verseny még nincs lefutva, és még nem vehető biztosra a győzelme.

Forrás: AFP/Fred Dufour

Szavazni készül Francois Hollande

Nicolas Sarkozy a kampányzárás előtt meglepetést ígért a híveinek. A leköszönő elnöknek mindenekelőtt Marine le Pen szélsőjobboldali támogatóitól kell szavazatokat szereznie.

Francois Hollande a képviselői székhelyének számító, az ország középső részén található Tulle-ben voksolt élettársa, Valérie Trierweiler társaságában, majd végiglátogatta a többi szavazókörzetet a kisvárosban, amelynek egykor polgármestere volt.

Sarkozy délben egy fővárosi választóhelységben adta le szavazatát felesége, Carla Bruni társaságában. Az államfőt több száz fős tömeg fogadta a szavazásra kijelölt gimnázium épülete előtt, és azt skandálta, hogy "Nicolas-t elnöknek!". Az államfő nem nyilatkozott, de hosszan elidőzött az emberekkel, sokakkal kezet fogott, és autogramot osztogatott.

Forrás: AFP/Michel Euler

Nicolas Sarkozy meglepetést ígért

Az eredménytől függetlenül - a kampánystábja szerint - Hollande beszédet mond, és rögtön utána Párizsba indul. Győzelme esetén a szocialista tábor a Bastille téren fog gyülekezni, ahol 1981-ben Francois Mitterrand, a háború utáni első baloldali államfő megválasztását ünnepelte a tömeg, Hollande választási csapata egyelőre nem árult el részleteket a győzelmi ünnepség részleteiről attól tartva, hogy a szocialisták jelöltje túl magabiztosnak tűnne. Sarkozy Párizsban várja a hivatalos eredményt, és ő is 8 óra tájban szól híveihez. A konzervatív tábor győzelem esetén a Concorde térre várja ünnepelni a köztársasági elnököt.