Keveslik a nőkről elkeresztelt utcákat Rómában

Vágólapra másolva!
Külföldi követői is vannak azoknak az olasz nőknek, akik megelégelve, hogy a város utcáinak zöme férfiak után van elnevezve, kampányt indítottak, hogy az új közterületeket nőkről kereszteljék el. Példájukat követve Madridban is felmérték az utcanevek nemek szerinti arányát, és már Párizsban is számolnak az aktivisták.
Vágólapra másolva!

A férfiakról elnevezett utcák uralma ellen hirdetet harcot egy olasz földrajztanárnő. Pia Ercolini először akkor szembesült vele, hogy milyen kevés utca viseli híres nők neveit, amikor könyvet írt azokról a nőkről, akik fontos szerepet játszottak Róma életében. "A kutatás során tűnt fel, hogy nincs nyomuk a nőknek. A történelem egyszerűen csak törölte őket, nincsenek ott" - idézte a BBC brit közszolgálati csatorna internetes híroldala.

Ercolini és 26 társa mind a 16 650 római utca nevét átnyálazta, hogy megállapítsa, mennyit kereszteltek el nőkről. Kutatásukból kiderül, az olasz főváros utcaneveinek 45,7 százaléka - 7575 darab - viseli férfiak nevét, míg nőkét csupán 3,5 százalékuk, összesen 580 utca. Több más olasz város utcaneveit is megvizsgálták, és hasonló arányokat találtak. Ercolini szerint ez egyértelműen a diszkriminációt jelzi.

Most a helyi önkormányzatoknál szorgalmazzák, hogy javítsanak az egyenlőtlen helyzeten, Facebook-csoportot is létrehoztak, de jelezték, nem akarják átnevezni a meglévő utcákat, hanem azt szeretnék, ha nőkről neveznék el az új közterületeket.

Elsőként három, római parkokban húzódó gyalogos ösvényt szeretnének nők után elkeresztelni. A római 15. kerület vezetése pedig hajlik arra, hogy két parkot is nőkről nevezzen el, az egyiket az első doktori fokozatot szerző nőről, Elena Cornaróról, a másikat pedig Laura Bassiról, aki elsőként taníthatott hivatalosan európai egyetemen nőként.

Mozgalmuk Rómában politikai támogatást is kapott, miután a római polgármester felesége felkarolta őket. Példájuk pedig átterjedt külföldi városokra is: Madridban is megvizsgálták helyiek az utcaneveket, itt 27-7 százalékos arányt állapítottak meg a férfiak javára. Párizsban pedig jelenleg zajlik egy ilyen felmérés.