Először érvénytelenítettek gyerekházasságot Indiában

Vágólapra másolva!
Tizenhét évvel ezelőtt adtak össze egy akkor egyéves lányt egy hároméves fiúval, a lány csak akkor tudta meg, hogy férjnél van, amikor 18 éves korában eljöttek érte a férje szülei. A gyerekházasságot tiltja a törvény Indiában, de a szegényebb régiókban továbbra is bevett szokás.
Vágólapra másolva!

A maga nemében példa nélküli bírósági döntés született a minap az észak-indiai Rádzsasztán államban: érvénytelenítettek egy olyan házasságot, amelybe a feleséget még egyéves korában kényszerítették bele szülei. Lakszmi Szargarát a hároméves Rákeshez adták hozzá, de a lány erről csak majdnem húsz évvel később - ebben a hónapban - szerzett tudomást, amikor a fiú szülei el akarták vinni otthonából a férjéhez.

"Borzasztóan elkeserített, hogy férjhez adtak a tudtom nélkül" - nyilatkozta Szargara az AFP francia hírügynökségnek. "Ezt elmondtam a szüleimnek is, de ők nem értettek egyet velem, aztán segítséget kértem" - tette hozzá. A 18 éves lány egy szociális munkást keresett fel szülővárosában, Dzsaipurban, miután férjét is meggyőzte arról, hogy érvénytelenítsék házasságukat. "Ez az első olyan általunk ismert eset, amikor egy pár érvényteleníteni akarja a gyerekkorában kötött házasságát, és reméljük, hogy példájukból más is meríteni tud" - mondta az üggyel foglalkozó szociális munkás.

A gyerekházasságot törvény tiltja Indiában, ennek ellenére a szegényebb régiókban, mint amilyen Rádzsasztán is, bevett szokás a kiskorúak összeadása. Az UNICEF egyik nemrég készített jelentése szerint a 20 és 24 év közötti indiai nők 47 százaléka kötött házasságot 18 éves kora előtt. "A gyerekházasság a szegénységgel, az iskolázottság hiányával és legfőképp a bebetonozott társadalmi normákkal van összefüggésben" - mutatott rá Karin Hulshof, az ENSZ gyermekek megsegítésével foglalkozó szervének indiai képviselője.