Vágólapra másolva!
Bűnösnek találták, de mégsem büntették meg Izland korábbi miniszterelnökét, akit a 2008-as pénzügyi válság miatt állítottak bíróság elé. A politikust négy vádpontból csak egyben találták hibásnak. Ő abszurd politikai döntésnek tartja az ítéletet.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta egy izlandi bíróság az ország korábbi miniszterelnökét a 2008-as pénzügyi válság kitörése miatt - írja a Reuters. A 61 éves Geir Haarde volt az első politikus, akit a pénzügyi világválság miatt bíróság elé állítottak: az egykori kormányfőt három vádpontban felmentették, de egyben elmarasztalták.

Izland volt az első ország, amelyben a pénzügyi válság látványos összeomláshoz vezetett: a válságot a kormány úgy próbálta kezelni, hogy államosította a csőd szélére került bankokat, majd komoly megszorításokat vezetett be. A miniszterelnököt abban találták hibásnak, hogy nem szentelt a válság kitörése előtt külön kormányüléseket a bankrendszer problémáinak. A bíróság ugyanakkor úgy döntött, hogy a politikust semmilyen büntetéssel nem sújtja az ügyben.

Haarde abszurdnak nevezte az ellene hozott ítéletet, és azt mondta, hogy szerinte politikai nyomás áll az ítélet hátterében. Azt mondta, hogy a bírók mindenképpen bűnösnek akarták kikiáltani egy vádpontban, még akkor is, ha ez a vádpont a legjelentéktelenebb ellene felhozott vád.

Izlandon továbbra is kérdés, hogy felelősségre vonjanak-e valakit a 2008-as válság miatt, amely után izlandiak tömegei tüntettek az utcákon. Akkor a tüntetések többször erőszakba is torkolltak az egyébként békés szigetországban, amely azóta igencsak megosztottá vált. Jelenleg a Reuters szerint a kormányt csak a lakosság mintegy 10 százaléka támogatja, a gazdaság pedig továbbra sem tért magához.