Teljes készültségben az amerikaiak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni törzsi vezetők üres frázisnak tartják az amerikai bocsánatkéréseket az után, hogy az Egyesült Államok egyik katonája meggyilkolt 16 civilt, köztük kilenc gyereket. Az országban tiltakozások várhatók, a tálibok pedig bosszút esküdtek. Az afgán parlament nyílt tárgyalást követel az ügyben.
Vágólapra másolva!

Készültségben vannak az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek, miután az Egyesült Államok egyik katonája vasárnap 16 civilt, köztük kilenc gyereket ölt meg egy faluban. Barack Obama telefonon fejezte ki részvétét az afgán elnöknek Hamid Karzai azonban megbocsáthatatlannak nevezte a mészárlást. A tálib csoportok pedig nyomban válaszcsapásokat helyeztek kilátásba.

Az eset vasárnapra virradóra történt - emlékeztet a BBC -, amikor egy őrmester elhagyta bázisát, és az attól mindössze ötszáz méterre lévő településen betört három házba, és végzett az ott lévőkkel. A katona, aki egyes jelentések szerint már korábban is idegösszeomlással küzdött, tette után visszatért a bázisra és feladta magát.

A BBC kabuli beszámolója szerint a történtek tovább terhelik az amúgy is feszült viszonyt az afgánok és a NATO-csapatok között. A tálibok propaganda célokra használják a mészárlást, Karzai elnök pedig kínos helyzetbe került. A törzsi vezetők az afgán településeken tartott amerikai rajtaütések azonnali leállítását sürgetik, felelősségre vonást követelnek, és közben azt hangoztatják, hogy az amerikai bocsánatkérések csupán üres frázisok. Az afgán törvényhozás tagjai amúgy hétfőn azt követelték, hogy az amerikaiak nyilvános tárgyaláson vonják felelősségre a gyilkost.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége figyelmeztetést tett közzé a honlapján, óvatosságra intve az amerikai állampolgárokat, mivel a következő napokban tüntetések és egyéb tiltakozó megmozdulások várhatók.