Szabadon engedtek két brit újságírót Líbiában

Vágólapra másolva!
Szabadon engedtek két korábban kémkedés gyanújával őrizetbe vett brit újságírót vasárnap Líbiában. A két férfit február végén elfogó milícia vezetője szerint líbiai dokumentumok és az izraeli hadsereg által használt felszerelések voltak az újságíróknál.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedtek vasárnap Líbiában két brit újságírót, akiket korábban - még február 22-én - kémkedés gyanújával vettek őrizetbe. A hírt a líbiai belügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten jelentették be, amelyen a két - láthatóan fáradt, de jó egészségnek örvendő - brit állampolgár is részt vett.

Nicolas Davies újságíró és Gareth Montgomery-Johnson operatőr egy angol nyelven sugárzó iráni televízió, a Press TV számára forgatott Líbiában. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátában csaptak le rájuk, majd a fővárosban tartották fogságban őket, kémkedés, illetve illegális határátlépés vádjával.

Faradzs as-Sveli, a briteket elfogó milícia parancsnoka még február közepén Tripoliban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy emberei hivatalos líbiai dokumentumokat és az izraeli hadsereg által használt felszereléseket találtak a két férfinál. Emellett olyan videofelvételek is voltak náluk, amelyeken az látható, amint a két újságíró fegyvert használ. "Úgy gondoljuk, hogy kémek" - jelentette ki akkor as-Sveli.

A líbiai belügyminiszter helyettese, Omar al-Kadraui a vasárnapi sajtóértekezleten viszont azt közölte, hogy a két brit nem követett el bűncselekményt, ezért szabadon engedik őket. Az as-Sveli vezette milícia egyike annak a több tucatra tehető fegyveres csoportnak, amelyek részt vettek Moammer el-Kadhafi rendszerének megdöntésében.