Sarkozy ellenzi a toulouse-i gyilkos videójának a bemutatását

Vágólapra másolva!
Az al-Dzsazíra hírtelevízió nem adja le Mohamed Merah felvételeit, amelyeket gyilkosságai közben készített. Közben a francia rendőrség egy harmadik személyt is keres a gyilkoságok ügyében. Ő lehetett az, aki segített Merah-nak a meneküléshez használt robogóhoz alkatrészeket lopni.  
Vágólapra másolva!

Önkontrollt kért a francia államfő a televíziós állomásoktól az után, hogy kiderült: az al-Dzsazíra megkapta a felvételt, amelyet Mohamed Merah készített a merényletei közben. Az algériai származású francia férfi hét emberrel, köztük három gyerekkel végzett március közepén, majd kommandósok végeztek vele, amikor többórás tárgyalás után sem adta meg magát, és végül golyózáporral fogadta a rendőröket.

Merah a megadásáról folytatott tárgyalásokon elismerte azt, amit korábbról sejteni lehetett: egy kiskamerával felvételeket készített a gyilkosságairól. Ezek jutottak el most az al-Dzsazíra hírtelevízióhoz, noha több forrás úgy tudja, nem Merah-tól kapták meg.

A BBC úgy tudja, az arab hírtelevízió vezetői tanácskozásra gyűltek össze Katarban, hogy eldöntsék, nyilvánosságra hozzák-e a felvételeket, amelyeket párizsi irodájukba juttattak el nekik.
A francia nyomozók ugyanakkor már korábban megszerezték a felvételeket. A merényletek ügyében négy vizsgálóbíró nyomoz, és megpróbálja kideríteni, hogy Mohamed Merah-nak milyen mértékben volt bűntársa egyik bátyja, Abdelkader. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy ki küldte el az al-Dzsazírának a pendrive-ra mentett videómontázst. A tévé a múlt szerdán kapta meg az adathordozót egy borítékban - közölte a rendőrség. "A montázsban a gyilkosságokról készült felvételek vannak összevágva, közben zene szól és Korán-idézetek hangzanak el" - közölte egy meg nem nevezett forrás az AFP-vel.

A francia államfő viszont egyértelműen a képek közlése ellen érvelt. Nicolas Sarkozy szerint tekintettel kell lenni az áldozatokra, ezért nem szabad bemutatni Merah videóit. Az ugyanakkor nagy kérdés, hogy kitől kapta meg a felvételeket tartalmazó pendrive-ot az al-Dzsazíra. Az egyértelmű, hogy nem Merah-tól, ami azt jelenti, lehetett legalább egy cinkosa. Közben kiderült, a rendőrség egy harmadik személyt is keres az ügyben. Merah bátyját már őrizetbe vették, mert feltételezik, hogy ő lopta a robogót, amivel öccse a támadások helyszínére érkezett, majd onnan elmenekült. Most azt keresik, aki a feltevések szerint alkatrészeket lopott a mopedhez, illetve segített arról leszerelni egy nyomkövetőt.

Mindeközben Franciaországban megjelent az első felmérés, amely azt kutatta, milyen hatása lehet a gyilkosságsorozatnak, majd a rendőri akciónak a közelgő elnökválasztás kimenetelére. A BVA intézet méréséből kiderült, hogy az embereket elsősorban a munkahelyük esetleges elvesztése érdekli, semmint a biztonsági ügyek. A Le Parisien beszámolója szerint az emberek rendkívüli esetnek fogták fel a toulouse-i drámát, és nem vetítették ki a mindennapjaikra. Így mindössze nyolc százalékuk állította, hogy ez befolyásolja a szavazatukat, míg például a fizetőképességről 42 százalék mondta ugyanezt. Gazdasági téren pedig a baloldali indulót, Francois Hollande-ot tartják hitelesebbnek, mint Sarkozyt.