Robbanások közepette kezdődött az Arab Liga bagdadi csúcstalálkozója

Vágólapra másolva!
A rendkívül szigorú biztonsági intézkedések dacára több robbanás is történt Bagdadban az Arab Liga csúcstalálkozójának csütörtöki kezdetekor. A rendőrség szerint sérülések nem történtek. Az arab vezetők a szíriai béketervről tárgyalnak.
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott be csütörtökön a szigorúan biztosított bagdadi zöld zónába, ahol az Arab Liga csúcstalálkozója elkezdődött.. Az iraki fővárosban a BBC jelentése szerint több robbanás is történt a csúcstalálkozó kezdetekor, ezek közül kettő az iráni nagykövetség közelében volt. A rendőrség szerint a robbanás csak néhány ablakot tört be, és senkit sem sebesített meg.

Az Arab Liga ülésén, ahol az ENSZ szíriai béketervéről tárgyalnak, a 22 tagállam közül csupán kilencnek az államfője vesz részt. A többi tagállam megbízottakat küldött. Az öböl menti arab országok vezetői közül például csak a kuvaiti emír vesz részt a csúcson. A távolmaradások oka összefügg az arab tavasz nyomán bekövetkezett szunnita-síita ellentét kiéleződésével.

A BBC szerint nincsenek nagy elvárások a tanácskozással szemben, de az, hogy Bagdadban tartják az ülést, azt jelzi, hogy Irakban javul a helyzet. Irak szerint a csúcs az ország arab közösségbe való visszatérését jelképezi két évtizednyi elszigeteltség után.

A tanácskozásokat abban a köztársasági palotában tartják, ahol 2006 decemberében kivégezték az Egyesült Államok vezette iraki invázió után elfogott Szaddám Huszein volt iraki diktátort.