Putyin retteg és botladozik - ellenzéki aktivisták az orosz választásról

Orosz ellenzék, tüntetések Putyin ellen, Szentpétervár
Vágólapra másolva!
Megcsapta a változás szele az elnökválasztásra készülő oroszokat. Bár Vlagyimir Putyinnak senki nem állhatja útját, az [origo]-nak nyilatkozó orosz ellenzékiek szerint nagy változásokon megy keresztül Oroszország. Putyin reszketve és bukdácsolva kapaszkodik a székébe, politikája a hetvenes éveket idézi, tömegeket pedig már nem tud megmozgatni, csak ha fizet érte. Az ellenzéket szorongatják az orosz hatóságok, de így is egyre hangosabbak, és szerintük már az is látszik, ki lehet Putyin méltó ellenfele.
Vágólapra másolva!

"Épp a tüntetéseket szervező bizottságban ülök. Arról tanácskozunk, hogy milyen tüntetéseket tartsunk a választás napján és a választások után" - mondta az [origo]-nak csütörtök délután az orosz kormány elleni tüntetések egyik főszervezője. A 45 éves Jevgenyija Csirikova, akit környezetvédelmi tevékenységéért tavaly Joe Biden amerikai alelnök is kitüntetett, nem titkolta lelkesedését. "A civil társadalom végre felébredt, és felnőtt! Az emberek megértik, hogy ami itt van, az nem normális" - mondta. A civilek úgy döntöttek, a vasárnapi elnökválasztás idején élőláncal veszik körbe a választási bizottság épületét, és több tömegtüntetést is szerveznek a következő napokra.

Oroszországban vasárnap tartatják az elnökválasztást, amelyen Vlagyimir Putyin miniszterelnök, korábbi kétszeres államfő az egyetlen igazi esélyes. A közvélemény-kutatások szerint akár már az első fordulóban elnökké választhatják, komoly esélye van rá, hogy több mint 50 százalékos támogatást szerez. A Putyin által uralt orosz politika falain azonban az ellenzékiek szerint megjelentek az apró repedések, és sok moszkvai vérszemet kapott az elnökválasztás előtt.

A tavaly decemberi, sokak szerint durván elcsalt parlamenti választás óta egyre nagyobbak és hangosabbak azok az ellenzéki és civil mozgalmak, amelyek tisztességes választásokat és Putyin távozását követelik. A jelek szerint a tiltakozók a hétvégén akár több tízezer rohamrendőrrel is hajlandóak lesznek szembemenni, köztéri sátorozásra és az ukrán narancsos forradalomhoz hasonló tüntetésekre készülnek. A várható konfliktusokról itt olvashat bővebben, az [origo] pedig a hétvégén Moszkvából tudósít a választási előkészületekről és az eredményhirdetést követő megmozdulásokról.

A figyelemért harcolnak

A Putyin-ellenes aktivisták helyzete nem könnyű, a közvélemény-kutatások szerint Putyinnak nincs valódi ellenfele az elnökválasztáson, a többi jelölt örülhet, ha tíz százalékot kap. Ez azonban nem szegi kedvét a tüntetőknek. "Most nincs győzelemre esélyes ellenzéki jelölt, de majd lesz" - mondta Jevgenyija Csirikova, majd hozzátette: ő sem tudja még, kire szavaz, de mindenképp elmegy, és majd választ egy ellenzékit.

"Fontos ez a választás, nem lehet megjósolni, mi fog történni vasárnap" - bizonygatta az [origo]-nak egy moszkvai televíziós műsorkészítő, Dmitrij is. A harmincas éveiben járó férfi állítása szerint azért hagyta ott nemrégiben a híradózást és váltott szórakoztató műsorokra, mert az orosz média állapota a hetvenes éveket idézi. Putyin bukásában reménykedik, és úgy látja, hogy a változás már meg is indult.

Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev
Szentpétervári tüntetők

Korábban az ellenzéki tüntetéseket a hatóságok egyszerűen nem engedélyezték, aki pedig mégis kiment tüntetni, azt megverték vagy elzavarták. "Most viszont már túl sokan vannak a tüntetők, már nem tudják mindnyájunkat lecsukni" - mondta Dmitrij, aki szerint a hatalom stratégiát váltott, és megpróbálja figyelmen kívül hagyni, elbagatellizálni az egyre duzzadó ellenzéki mozgalmakat. "A tüntetők a hétvégén a figyelemért harcolnak, azért, hogy a világ és a hatalom észrevegye, mit gondolnak az emberek a rezsimről valójában. Valami megmozdult" - magyarázta.

Putyin retteg

Az ellenzéki aktivisták lelkesedését az szítja leginkább, hogy nem hisznek Putyin elsöprő népszerűségében és a közvélemény-kutatási eredményekben. "Nem szabad túlbecsülni a miniszterelnök támogatottságát" - írta e-mailben az [origo]-nak az egyik moszkvai ellenzéki hetilap, a Novoje Vremja (Új idők) főszerkesztő-helyettese, Ilja Barabanov. A lap főszerkesztője, Jevgenyija Albatsz már decemberben nyíltan kiállt a választási csalások ellen tüntető moszkvai tömegek mellett, és egyike volt a több tízezres december 10-i tüntetés vezérszónokainak, korábban pedig elő is állították őt más demonstrációkról. Helyettese, Ilja Barabanov szerint Putyin népszerűsége zuhan, és hiába próbál ezen változtatni, látványos kampányrendezvényei is csak a hanyatlásáról árulkodnak.

Az orosz miniszterelnök - aki 2000 és 2008 között volt már államfő, de a törvények szerint csak két egymást követő ciklusban lehetett Oroszország elnöke, ezért négy évre átadta a hatalmat szoros szövetségesének, Dmitrij Medvegyevnek - a választási kampány során több gyűlésen is beszédet mondott, legutóbb február végén a moszkvai Luzsnyiki-stadionban több mint százezer ember előtt szónokolt a haza megvédéséről. A hírek szerint azonban a közönség egy része pénzért vett részt a gyűlésen, mások pedig állami vállalatok dolgozói voltak, akiket buszokkal szállítottak Moszkvába távoli régiókból. "Senki nem áll már ki önként Putyin mellett, csak ha muszáj. Az ellenzéki tüntetésekre viszont nem kell vinni az embereket, oda jönnek maguktól is" - írta az [origo]-nak a főszerkesztő-helyettes.

Szerinte ezért is egyértelmű, hogy Putyin záros határidőn belül meg fog bukni, és csak az a kérdés, hogy ki áll a helyére. "Minden nyilvános szereplésén látszik, hogy retteg, elveszíti az irányítást, botladozik és hibát hibára halmoz" - írta Putyinról az újságíró. Ugyan még mindig van egy nagy adag "biztonsági faktor" az orosz politikai rendszerben, de ez szerinte jóval kevesebb, mint 4-5 éve. Ugyanez a véleménye Jevgenyija Csirikovának is, aki szerint választási csalás nélkül Putyinnak csak 35 százaléka lenne vasárnap, vagyis akár még meg is lehetne őt szorongatni.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Sazonov
Moszkvai tüntetők "fehér élőlánca" a belváros körül néhány napja

Ugyanaz a körhinta

Kormánypárti csalások az ellenzéki aktivisták szerint elkerülhetetlenek. "Már a decemberi eredményeket is nyilvánvalóan meghamisították, és most is minden feltétel megvan a csaláshoz" - írta Ilja Barabanov. "Ugyanaz a körhinta: hamis szavazatokkal tömik majd ki az urnákat, tömegesen szavaznak át más szavazókörökbe, és átírják a szavazókörök eredményeit az utolsó pillanatban" - sorolta a lehetőségeket. A szerkesztő szerint ezt a civil mozgalmak sem tudják teljes mértékben megakadályozni, noha az ellenzék hatalmas összefogást kezdett a csalások kiszűrésére.

A tüntetések vezéralakjai által alapított szervezet, a Szavazók Ligája (Liga Izbiratyelej) több ezer önkéntes választási megfigyelőt toborzott a nagyvárosi szavazókörökbe, hogy a választási tisztviselők körmére nézzenek. "Míg decemberben csak néhány száz megfigyelő volt a szavazókörökben, most ezrek és ezrek fogják kikészíteni azoknak a csinovnyikoknak az idegeit, akiket a csalással megbíztak" - magyarázta Barabanov. Ha ők sikerrel járnak, a szerkesztő szerint Putyin biztosan nem nyer az első fordulóban, és az ez ellenzék erkölcsi győzelmét jelentheti.

De ki legyen helyette?

Bár még nem látszik az új világ, az ellenzékiek szerint lesz alternatíva Putyin helyett. A tévés műsorkészítő, Dmitrij az [origo]-nak azt mondta, ő most is lát olyan jelöltet, akire érdemes szavazni. "Ha nem is összehasonlítható Putyinnal, de talán abból is jó elnök lenne, akire én fogok szavazni" - mondta, de nevet nem említett. Szerinte "van választási lehetőség".

Mások egy feltörekvő politikust, a korrupcióellenes bloggerből főszervezővé előlépett, 35 éves Alekszej Navalnijt emlegetik. "Ő olyan karizmatikus vezető, akibe már most is több tízezer ember vetette a bizalmát" - írta Barabanov. Csirikova szerint Navalnijből egyszer még elnök lehet: most ugyan még nem lehet rá szavazni, de eljön az az idő is.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Alekszej Navalnij a tüntetők fiatal reménysége

Navalnij a BBC szerint tavaly vált az ellenzék nem hivatalos vezetőjévé, december 5-én egy engedély nélküli tüntetésen 15 napra le is tartóztatták. Korábban a különböző orosz cégeket ostorozó, korrupciós ügyeket feltáró írásaival vált ismertté. Oroszországban ő számolt be először a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet korrupciógyanús eladásáról, amelyet az [origo] is cikksorozatban tárt fel. De beleásott annak a Szurgutnyeftyegaz nevű orosz olajcégnek az ügyeibe is, amely korábban bevásárolta magát a Molba, és tavaly ötszázmilliárd forintnál többet költött a magyar állam a részvényei visszavásárlására.

Alekszej Navalnij főleg a nacionalisták között népszerű, de rengeteg híve van más ellenzéki körökben is. A blogger idén azt nyilatkozta, ha lesznek tisztességes választások, azokon ő is elindulna. "Ezek az emberek jelentik ennek az országnak a jövőjét" - fogalmazott róla Barabanov, aki szerint a választások után az a legfontosabb, hogy a kormány ne tudja Navalnij híveit megosztani, és a mozgalom tovább nőjön. A szerkesztő szerint a siker titka az, hogy az emberek a saját érdekükért harcolnak, "a saját jövőjükért, és nem egy politikus vagy pártvezér érdekében".