Putyin meghívná a kormányba milliárdos ellenfelét

Vágólapra másolva!
Mihail Prohorov állítólag elutasítja az új orosz elnök ajánlatát, bár elemzők továbbra sem zárják ki, hogy a Kreml embere.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnök szerdán kijelentette, hogy szívesen látná a leendő kormányban Mihail Prohorov milliárdos üzletembert, az elnökválasztás harmadik helyezettjét - jelentette a Moscow Times.

"Prohorov komoly személyiség és jó vállalkozó. Hasznos lehet az orosz kormány számára, ha ő is így gondolja" - idézték orosz hírügynökségek Putyint. Az üzletember új arc az orosz politikai életben, de sokak meglepetésére a vasárnapi elnökválasztáson sikerült megszereznie a szavazatok közel nyolc százalékát. Putyin azt is jelezte, hogy először megbeszéli a kabinet összetételét Dmitrij Medvegyev leendő kormányfővel. Putyin már a szavazás másnapján reményét fejezte ki, hogy "konstruktív párbeszédet" folytathat az üzletemberrel.

A 46 éves Prohorov az eredmények bejelentése után vasárnap azt mondta, hogy nem akar részt venni a következő kormány munkájában, inkább saját pártot alapít. A milliárdos hétfőn részt vett az ellenzék moszkvai tüntetésén. Egyes megfigyelők ennek ellenére a hatalom eszközének tartják a politikust, aki alkalmas lehet a liberálisok szavazatainak felszívására, valamint az elégedetlenség kereteken belül tartására. Az üzletember az első nagyobb Putyin-ellenes megmozdulás után jelentette be indulását az elnökválasztáson.

Prohorov első lépéseit a Kreml árnyékában tette meg, amikor 2011 júniusában megválasztották az Igaz Ügy nevű kis párt vezetőjének. Nem sokkal később azonban ki is szorították, mivel túl sok önállóságról tett tanúbizonyságot, és sokszor nem vette figyelembe támogatóinak véleményét. A választási kampány során nem indított frontális támadást "Oroszország erős embere" ellen, inkább saját arculatának kialakítására és az ország modernizációját ígérő programjának ismertetésére helyezte a hangsúlyt.

Putyin újságírói kérdésre válaszolva szerdán azt is kijelentette, hogy a rendőrség a hétfői ellenzéki tüntetéseken korrekt és profi módon viselkedett. "Nagyon profi módon. Senkit sem vertek, különleges eszközöket nem alkalmaztak, kiszorították a tüntetőket, amikor kezdték átlépni a megadott határokat" - közölte a vasárnap harmadszorra elnökké választott Putyin.

A rendőrség egyedül Moszkvában körülbelül 250 tüntetőt állított elő hétfőn.

Putyin a végleges eredmény szerint is elnök

Az orosz központi választási bizottság szerdán kihirdette a vasárnapi elnökválasztás végleges eredményét: Vlagyimir Putyin hivatalosan is Oroszország megválasztott elnöke. A testület jóval a törvény adta határidő lejárta előtt jelentette be, hogy a végleges eredmények szerint is 63,60 százalékos szavazati aránnyal nyerte meg az orosz kormányfő az elnökválasztást.

A Vlagyimir Putyin versenytársaira leadott szavazatok aránya szintén nem változott a hétfőn előzetesen megállapítotthoz képest. Gennagyij Zjuganov kommunista párti elnök a voksok 17,18 százalékát kapta, az egyéni jelöltként indult milliárdos, Mihail Prohorov 7,98 százalékot szerzett. Vlagyimir Zsirinovszkij 6,22 és Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország elnöke 3,85 százalékos eredménnyel zárta az orosz elnökválasztást. Közel 72 millió szavazásra jogosult járult az urnákhoz: a részvételi arány 65,34 százalék volt.

Sztanyiszlav Vavilov a központi választási bizottság alelnöke a testület jelentését ismertetve kitért a választásokkal kapcsolatos panaszokra is. A bizottsághoz 168-at nyújtottak be a szavazást követő hétfőn. Vavilov kiemelte, hogy Moszkvában és Moszkva megyében sok panasszal fordultak a bíróságokhoz. Főképpen a választási kampányt és a választási bizottságok összetételét kifogásolták. A bíróságok a hozzájuk érkezett 454 beadvány közül 355-öt vizsgáltak meg, és hatvannak adtak helyt - állt az orosz központi választási bizottság jelentésében.

Hírügynökségi jelentések szerint Vlagyimir Putyin szerdán újságírók előtt elutasította az ellenzéknek azokat a vádjait, hogy az elnökválasztáson tömegével fordult elő csalás, mondván, hogy ha előfordult is ilyesmi, az nem befolyásolta lényegesen az eredményt. "A vesztesek sohasem szeretik a vereséget" - közölte az elnöknek harmadszor megválasztott politikus.

Putyin azokat a vádakat is visszautasította, hogy a rendőrség hétfőn túlzott erő alkalmazásával oszlatta fel az ellenzéki tüntetéseket. "Senkit sem vertek, nem alkalmaztak speciális eszközöket, a tüntetőket csak visszaszorították, amikor elkezdtek bizonyos határokat átlépni" - közölte. Rendőrségi adat szerint a rendfenntartók csak Moszkvában körülbelül 250 embert vettek őrizetbe, majd engedtek szabadon.

A választásokról szóló írásainkat, helyszíni tudósításainkat itt olvashatják.