Tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek Moszkvában

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint tízezren, a szervezők szerint huszonötezren gyűltek össze szombaton Moszkvában, hogy az elnökválasztások eredménye miatt tüntessenek. A rendőrség őrizetbe vette Szergej Udalcovot, a Baloldali Front mozgalom vezetőjét és tucatnyi hívét, miután a gyűlés után engedély nélküli tiltakozásba kezdtek. Udalcovot később elengedték, de vádat emelnek ellene.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendőrség őrizetbe vette Szergej Udalcovot, a Baloldali Front mozgalom vezetőjét és tucatnyi hívét Moszkvában szombaton azt követően, hogy engedély nélküli tiltakozásba kezdtek az ellenzék közös nagygyűlése után - írja a BBC. Udalcov több tucat tüntetővel együtt megpróbált a belvárosi Puskin tér felé átvonulni nem sokkal azután, hogy incidensek nélkül véget ért az ellenzék elnökválasztási eredmények ellen tartott újabb nagygyűlése. A rendőrség többeket Szentpéterváron is őrizetbe vett, mert engedély nélkül kezdtek gyülekezni.

Udalcovot a Kyiv Post nevű angol nyelvű ukrán lap internetes oldalán közölt tudósítás szerint még szombat este elengedték, de várhatóan vádat emelnek ellene, és akár sokéves börtönbüntetést is kaphat. A tárgyalást március 13-án tartják.

A rendőrség szerint mintegy tízezres, a szervezők szerint 25 ezres nagygyűlés résztvevői elsősorban a Vlagyimir Putyin kormányfő 64 százalékos győzelmével véget ért választások meghamisítása ellen tiltakoztak. A megmozdulásra azonban kevesebb ember ment el, mint a decemberi parlamenti választásokat követő moszkvai tiltakozásokra, ahol az orosz rendszer több tízezer bírálója tüntetett, példátlan létszámban Vlagyimir Putyin 12 évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta. A tüntetésen a vörös zászlókkal kivonult kommunisták, illetve az orosz Szolidaritás mozgalom narancsszínű lobogókkal megjelent hívei voltak többségben.

A tüntetésen Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok azt mondta a tömegnek, hogy ez nem választás volt, hanem egy gengszter speciális művelelte arra, hogy visszatérjen a Kremlbe.

Az orosz rendőrség nagy erőkkel készült Moszkva belvárosában a Novij Arbat sugárútra (helyi idő szerint) szombat délutánra meghirdetett ellenzéki tüntetésre. Az orosz főváros egyik legismertebb főútvonalát, a volt Kalinyin sugárutat nagy számban biztosították a rendőrség gépjárművei. A parlamenten kívüli ellenzék ötvenezer főre engedélyezett tiltakozó nagygyűléséhez két és félezer rendfenntartót szállítottak a helyszínre.

A nagy erőkkel jelen lévő rendőrség megakadályozta, hogy a magukat kisebbségben érző nacionalista csoportok különváljanak, és spontán felvonulást tartsanak a közeli Sztarij Arbat sétálóutcán. Dmitrij Gyemuskin, az Oroszok elnevezésű nacionalista mozgalom vezetője előzőleg kijelentette, azért távoznak az engedélyezett tüntetésről, mert nem hajlandóak együtt demonstrálni a liberálisokkal.

Forrás: AFP/Andrey Smirnof

A szervezők között volt a Baloldali Front radikális párt, a Szolidaritás mozgalom, és a Parnasz nevű szervezet. Baloldaliak, liberálisok és hazafiak egyaránt részt vesznek a tüntetésen - mondta korábban Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője. A Parnasz társelnöke, Vlagyimir Rizskov a tüntetést megelőzően elmondta: a rendezvényen ezúttal nem a politikusok, hanem az elnökválasztáson megfigyelőként részt vevő ellenzéki szakértők, aktivisták számolnak be tapasztalataikról. Mások mellett a Választók Ligája társadalmi szervezet képviselői mutatják be azokat a bizonyítékokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a március 4-i elnökválasztás nem volt tisztességes - mondta Rizskov.

A március 4-i elnökválasztás eredménye ellen meghirdetett nagygyűlés felszólalói között volt Kszenyija Szobcsak, népszerű televíziós műsorvezető, aki a választási kampányban Mihail Prohorov milliárdos üzletember, egyéni jelölt stábjának tagjaként dolgozott. Szobcsak arra szólította fel az ellenzéket, hogy pozitív programot dolgozzon ki a politikai berendezkedés megváltoztatására.

Oroszországban a december 4-i parlamenti választások óta több tiltakozó akcióra is sor került a visszaélések és a hatalom ellen. A szavazás másnapján tartott moszkvai és szentpétervári tiltakozások részvevői közül a nagy erőkkel kivonult rendőrség több mint 500 embert vett őrizetbe.