Őrizetben a lengyel vonatbalesetkor ügyelő forgalomirányítók

Vágólapra másolva!
A szombat éjszakai baleset idején ügyelő két forgalomirányító közül az egyik ellen már vádat is emeltek, kihallgatni azonban az idegállapota miatt nem tudták. A szerencsétlenségben tizenöten haltak meg, köztük egy amerikai és egy orosz állampolgár.
Vágólapra másolva!

A hétvégi lengyelországi vasúti szerencsétlenség idején ügyelő két forgalomirányító őrizetbe került, egyikük ellen vádat is emeltek, de idegállapota miatt nem tudták kihallgatni - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján az eljárást vezető czestochowai ügyészség képviselője.

Az 50 éves férfit azzal vádolják, hogy nem szándékosan halálos kimenetelű és jelentős anyagi károkat okozó közlekedési szerencsétlenséget okozott. A másik forgalomirányítót a bizonyítékok ügyészségi átvizsgálásának idejére őrizetben tartják. Tomasz Ozimek ügyész szerint eddig 15 áldozatot azonosítottak, köztük egy amerikai és egy orosz állampolgárt.

A két vonat szombat este ütközött össze Lengyelország déli részén, a Varsó-Krakkó vonalon, Szczekociny városánál. A balesetben a halottak mellett 54-en sérültek meg, közülük negyvenen komolyan.

Egy Przemysl városából Varsó felé tartó vonat ütközött össze egy Varsóból Krakkó felé tartó vonattal. "A krakkói vonat rossz pályán volt" - mondta az állami vasúttársaság munkatársa, Andrzej Pawlowski. A BBC szerint a baleset idejében karbantartás is zajlott Szczekociny állomásánál. A helyszíni felvételeken kisiklott és súlyosan megrongálódott vagonok látszanak.

"Úgy tűnik, hogy ez az elmúlt évek legsúlyosabb vonatbalesete" - mondta a baleset után Slawomir Nowak közlekedési miniszter. A miniszter Donald Tusk miniszterelnökkel és az egészségügyi tárcavezetővel érkezett a helyszínre vasárnap hajnalban. A lengyel kormányfő hosszú évek legtragikusabb lengyelországi vonatbalesetének nevezete a tragédiát.