Még nem gratulált Putyinnak az amerikai elnök

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház szóvivője szerint biztos, hogy beszél majd Obama és Putyin, és a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a két ország viszonyában.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök még nem hívta fel Vlagyimir Putyint azóta, hogy újból államfővé választották, de szándékában áll ezt tenni - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Obama hallgatása Putyinnak a hatalom csúcsára való visszatérése után vajon nem az amerikai-orosz kapcsolatok lehűlésének a jele-e, Jay Carney kijelentette, hogy a két ország továbbra is együttműködik az iráni helyzettel és más ügyekkel kapcsolatban. "Biztos vagyok benne, hogy (az elnökök) beszélni fognak" - mondta Carney.

Az Obama-kormány külpolitikájának egyik kulcseleme volt az amerikai-orosz kapcsolatok újraindítása, és az amerikai elnök Putyin elődjével, a még hivatalban lévő Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során jó munkakapcsolatot épített ki. Medvegyev államfői ciklusa alatt Putyin Oroszország miniszterelnöke volt.

Carney szerint a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban. "Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök" - mondta Carney.

Az orosz elnökválasztást a szavazatok szerint 63,75 százalékkal nyerte meg Vlagyimir Putyin. Megfigyelők szerint bár a választások végeredményéhez nem férhet kétség, történtek visszaélések Putyin javára. Cikkeinket, helyszíni tudósításainkat az orosz elnökválasztásról itt olvashatja.