Obama egy fekete fiú megölésének a kivizsgálását ígérte

Vágólapra másolva!
Tragédiának nevezte egy fekete fiú február végi meggyilkolásának az ügyét Barack Obama pénteken, és az ügy minél előbbi kivizsgálását ígérte. A 17 éves Trayvon Martint Orlando egyik elővárosában lőtte agyon egy önkéntes fehér rendész, akit az eset után nem tartóztatott le a rendőrség a Floridában hatályban lévő önvédelmi törvény miatt.
Vágólapra másolva!

A Floridában egy önkéntes fehér rendész által agyonlőtt fegyvertelen fekete fiatal halála körülményeinek kivizsgálást ígérte pénteken Barack Obama amerikai elnök. "A fő üzenetem Trayvon Martin szüleinek az, hogy ha lenne egy fiam, úgy nézne ki, mint Trayvon" - jelentette ki az elnök. "Tragédiának" nevezte a történteket, de a hivatalos vizsgálat lezárásáig nem akart állást foglalni az ügyben.

Az eset február 26-án történt, Orlando egyik elővárosában, Sanfordban. A 17 éves Trayvon Martin elment otthonról édességet venni, de a 28 éves települési önkéntes rendész-őrjárat vezetője, George Zimmerman gyanúsnak találta őt, követni kezdte, majd agyonlőtte. Az elkövető azóta is szabadlábon van. Az elnök bejelentésének különösen nagy súlya van, mert azt élő televíziós közvetítésben tette meg a Fehér Ház Rózsakertjében, közvetlenül az után, hogy bejelentette, Jim Young Kimet jelöli a Világbank vezetőjének.

Tömegmegmozdulások több amerikai városban

Trayvon Martin halála a héten a hatvanas évek polgárjogi mozgalmának tüntetéseire emlékeztető tömegmegmozdulásokat váltott ki több amerikai nagyvárosban. Az esettel a jelentősebb amerikai lapok is a címlapon, az országos televíziók pedig a nyitóhírek között foglalkoznak.

Az emberölés elkövetőjét azóta sem tartóztatták le, mert azt állította, hogy önvédelemből cselekedett, és egy 2005-ben elfogadott floridai törvényre hivatkozott, amely lehetővé teszi akár halálos erő alkalmazását is, ha valaki attól fél, hogy súlyos testi sérülést fognak okozni neki. Jogvédő szervezetek rasszizmussal vádolták meg a sanfordi rendőrséget, amely arra hivatkozva nem tartóztatta le Zimmermant, hogy semmi sem mond ellen a vallomásának.

"Úgy gondolom, mindnyájunknak önvizsgálatot kell tartanunk annak megállapítása érdekében, hogy ilyesmi hogyan történhetett meg. Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk a törvényt, annak összefüggéseit, azt, hogy mi történt, csakúgy, mint az incidens sajátosságait" - jelentette ki az elnök.

Lemondott a város rendőrfőnöke

Bill Lee, Sanford egy éve hivatalban lévő fehér bőrű rendőrfőnöke csütörtökön "ideiglenesen" lemondott a posztjáról, hogy "személye ne akadályozza a nyomozás menetét". Döntését megelőzően a város biztosai 3:2 arányban elutasították, hogy bizalmat szavazzanak a további munkájához. A rendőrfőnök azt állította, hogy az önvédelmi törvény alapján nem tehetett mást, mint hogy futni hagyta Zimmermant. Norton Bonaparte, a város színes bőrű polgármestere kijelentette, hogy a rendőrség tevékenységének független kivizsgálását akarja.

Zimmermannak - aki rendőrség szerint fehér, a rokonságától származó értesülések szerint pedig latin-amerikai eredetű és rasszistának nem nevezhető - volt fegyverviselési engedélye. Sajtóértesülések szerint az keltett benne gyanút, hogy Trayvon Martin csuklyás pulóvert viselt. A rendész letartóztatását helyi idő szerint péntek déli adatok szerint csaknem másfél millió ember követelte a Change.org weboldalon.

Halálosan megfenyegették Zimmermant

Az áldozat kevéssel a halála előtt felhívta a barátnőjét, és elmondta neki, hogy valaki követi. Zimmerman az incidenst megelőzően a segélyhívó számát, a 911-et hívta, és jelentette, hogy lát egy gyanús alakot, és annak ellenére követni kezdte Martint, hogy a diszpécser megpróbálta lebeszélni erről. George Zimmerman, aki főiskolai hallgató és az eset előtt felvételét kérte a rendőrséghez, az apja szerint elköltözött Sanfordból, mert halálos fenyegetéseket kapott.