Nyolcmillió szotyiszemet vásárolt Aj Vejvejtől a londoni Tate

Vágólapra másolva!
A porcelánból készült napraforgómagokat egyszer már kiállították a londoni Tate Modern galériában. A darabokat egyenként festették meg kínai művészek.
Vágólapra másolva!

Megvásárolta a londoni Tate Modern galéria a kínai művész Aj Vejvej napraforgómagokból álló műalkotását, amely tíz tonna porcelán szotyiszemből áll - írja a brit BBC csatorna online oldala. A intézmény nyolcmillió darabot szerzett meg a közel százmillió darabból álló alkotásból.

Aj Vejvej szotyolái 2010-ben beborították a Tate Modern turbinacsarnokának teljes padlóját, igaz csak 48 óráig, mert aztán kisebb és kötéllel elkülönített helyre púpozták fel a porcelán magokat, mert a kerámiaport egészségre károsnak ítélték. A több mint százmillió porcelánszotyolát darabonként formázták és festették meg kínai kézművesek.

Aj Vejvej világszerte a legismertebb kínai művésznek számít, hírnevét nemcsak rendkívüli alkotásainak, hanem politikai szerepvállalásának is köszönheti. Az emberi jogok harcosaként többször került összeütközésbe a kínai hatóságokkal, börtönben, majd házi őrizetben tartották, lerombolták a stúdióját. Peking hivatalosan adócsalással vádolta.

Az Aj Vejvejről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.