Norvégia és Törökország is bezárta szíriai nagykövetségét

Vágólapra másolva!
Két újabb ország, Norvégia és Törökország zárta be ideiglenesen a szíriai Damaszkuszban lévő nagykövetségét hétfőn. Napközben az éjszakai tüntetésekre válaszul a szíriai tüzérség több várost is aknavetőkkel lőtt.
Vágólapra másolva!

Törökország után hétfőn Norvégia is közölte, hogy a romló szíriai helyzetre való tekintettel bezárja damaszkuszi nagykövetségét. Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter közlése szerint egy norvég diplomata Szíriában marad, Dánia ottani nagykövetségén keresztül fogja képviselni Norvégia érdekeit.

Ankarai diplomáciai források hétfőn közölték, hogy a szíriai biztonsági helyzet romlása miatt Törökország is bezárta damaszkuszi nagykövetségét. A damaszkuszi török nagykövetség honlapján vasárnap éjjel megjelent rövid közlemény szerint a képviselet tevékenységét "ideiglenesen felfüggesztették", de Törökország aleppói konzulátusa továbbra is működik. Ankara visszahívta nagykövetét és más diplomatáit, miután a két volt szövetséges közötti kapcsolatok tovább romlottak.

Több más ország, köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Szaúd-Arábia és Katar már korábban bezárták szíriai nagykövetségüket. Magyarország egyelőre nem tervezi damaszkuszi nagykövetsége bezárását, függetlenül attól, hogy a múlt héten több összecsapás is volt a magyar konzulátus közelében. A Damaszkuszban dolgozó négy magyar diplomata családját a múlt héten evakuálták.

A hadsereg több várost is lőtt

A szíriai hadsereg hétfőn tüzérséggel támadta Homszot és több más lázadó várost az országszerte megtartott éjszakai tüntetések után.
A közép-szíriai város Haldijé nevű, egy hete tüzérséggel támadott negyedét Bassár el-Aszad elnök hadserege aknavetőkkel lőtte hétfőn - jelentette a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet. Az Idlib tartománybeli Szarakebben, ahová három napja vonult be a hadsereg, aktivisták lövöldözésről számoltak be, a katonák házkutatásokat tartanak, és több embert őrizetbe vettek.