Merkel széke bánhatja a düsseldorfi csetepatét

Angela Merkel, Düsseldorf, Észak-Rajna-Vesztfália
Vágólapra másolva!
Akár Angela Merkel kancellári posztjába is kerülhet, hogy feloszlatta magát az észak-rajna-vesztfáliai parlament. Hét évvel ezelőtt ez a tartomány már megbuktatott egy kancellárt, és az előjelek most sem kedvezők. Merkel egyik fontos emberét küldi Düsseldorfba, aki viszont maga sem bízik teljesen a sikerben.
Vágólapra másolva!

Egész Németországot, közvetve pedig egész Európát megrázhatja az a politikai vihar, amelyet Észak-Rajna-Vesztfália tartomány parlamentje indított el szerdán. Miután a pártok nem tudtak megállapodni a helyi belügyminisztérium költségvetéséről, a parlament egyhangú szavazással feloszlatta magát. Előre hozott választások májusban lesznek.

Hannelore Kraft miniszterelnök kisebbségi szociáldemokrata-zöld kormányának idő előtti bukása alaposan átrendezi a német politika menetrendjét, és komoly fejfájást okozhat Angela Merkel kancellárnak és a kormányzó konzervatív CDU-nak is. Eredetileg csak 2013-ban lenne esedékes a választás, és addig csak két kisebb jelentőségű tartományi voksolás lett volna, de a fejlemények tükrében még bármi megtörténhet.

Forrás: AFP
Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke

A kancellár is Düsseldorfra figyel

Bár Merkel csütörtökön igyekezett nyugodtnak látszani, és magabiztosan kijelentette, hogy a szövetségi politika "teljesen független" a tartományoktól, Németországban mindenki biztosra veszi, hogy a kancellár jövője Észak-Rajna-Vesztfáliában dől el. Mivel pedig Merkel az Európai Unió legfontosabb vezetője, aki főszerepet játszik az euróválság kezelésében, a májusi választásnak az egész kontinensre hatása lehet.

Ebben az évben az észak-rajna-vesztfáliai a második tartományi parlament, amely feloszlatta önmagát, ennek a döntésnek különös jelentőséget ad, hogy ez az ország legnépesebb és egyik leggazdagabb tartománya: itt él a németek negyede, és itt állítják elő a nemzeti össztermék ötödét is. Épp ezért különös jelentősége van a tartománynak: Berlinben is mindig figyelik, hogy mi történik Düsseldorfban.

Schrödernek nem jött be

2005-ben Gerhard Schröder akkori szociáldemokrata kancellár épp az után javasolt előrehozott választásokat, hogy pártja 39 év folyamatos kormányzás után elvesztette az észak-rajna-vesztfáliai választásokat. A szociáldemokrata SPD el is vesztette az előre hozott Bundestag-választást: ekkor került először kormányra Merkel, először még nagykoalíció élén, amelyet 2009-ben váltott le a konzervatív-liberális kormány.

Az észak-rajna-vesztfáliai előrehozott választás egyszerre jelent veszélyt és lehetőséget is Merkel számára, akinek már jelenleg sincs többsége a szövetségi parlament felsőházában, a tartományi kormányok küldötteiből álló Bundesratban. Veszélyes, mert energiákat von el az euróválsággal bajlódó kormánytól, és könnyen megeshet, hogy ismét előrehozott Bundestag-választásokra kényszerülnek. Ugyanakkor egy tartományi győzelemmel Merkel megszilárdíthatná a pozícióját, és optimista hangulatban fordulhatna rá a 2013-as Bundestag-választásra.

Zuhanó koalíciós partner

A CDU támogatottsága országos szinten nem rossz: 36 százalékos népszerűséggel magasan előzi az SPD-t, bár ez még kevés lenne a kormánytöbbséghez. Észak-Rajna-Vesztfáliában ugyanakkor az SPD vezet, amelynek a Zöldekkel együtt most összejöhet a valódi parlamenti többség is. A CDU helyzetét nehezíti, hogy koalíciós partnere, a liberális FDP nagyon rosszul áll, több súlyos vereség után valószínűleg kiesik az észak-rajna-vesztfáliai parlamentből is. Ez olyan lavinát indíthat el a pártban, amely a berlini koalíció felbomlásához is vezethet.

Forrás: AFP/Johannes Eisele
Angela Merkel és Norbert Röttgen

A választás súlyát jelzi, hogy máris eldőlt: a CDU egy igazi nagyágyút, Norbert Röttgen szövetségi környezetvédelmi minisztert küldi Düsseldorfba listavezetőnek és miniszterelnök-jelöltnek. A pártnak mindenekelőtt Röttgen ismertségére van szüksége. A miniszter viszont érzi, hogy kockázatos vállalkozásba fogott, és már jelezte is, hogy esze ágában sincs tartományi ellenzéki vezérnek lenni, vagyis csak akkor mond le berlini posztjáról, ha megnyerik a választást.