Megrendítette a kormányt a kopt pápa halála

III. SENUDA alexandriai patriárka. A kopt pápának is nevezett III. Senuda 88 éves korában  elhunyt.
Vágólapra másolva!
Közleményben fejezte ki megrendülését Orbán Viktor miniszterelnök sajtóstábja a kopt pápa halála miatt. III. Senuda, az egyiptomi keresztények vezetője tavaly Orbánnal és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is találkozott, és szombaton hunyt el 88 évesen. Bár alig vannak hívei Magyarországon, Semjén Zsolt rajongásának köszönhetően a koptokat a magyar egyházügyi törvény is egyházként ismeri el.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány is megemlékezett vasárnap a szombaton elhunyt kopt egyházfőről, III. Senudáról, aki egy éve még Budapesten parolázott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Schmitt Pál államfővel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. Az egyiptomi keresztények vezetője a hétvégén egészségi problémák és idős kora miatt halt meg, 88 évesen.

Orbán Viktor sajtóstábjának vasárnap délelőtti közleménye szerint Magyarország kormánya megrendüléssel értesült III. Senuda haláláról. A kopt pápát ugyanis több szál fűzte Magyarországhoz, és az új egyházügyi törvény alapján a kopt egyház is bekerült az elismert egyházak közé.

III. Senuda tavaly augusztus 20-án a kormány meghívására részt vett az állami megemlékezéseken, majd felszentelte a magyarországi kopt közösség első templomát Budapesten. Ekkor találkozott a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnökkel, és tárgyalásokat folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is.

Az [origo]-nak kormányzati tisztviselők korábban azt mondták. hogy a kopt egyházat Magyarországon Semjén Zsolt karolta fel, aki különösen jó kapcsolatot ápol a kopt közösséggel. A névtelenséget kérő források szerint Semjén támogatása miatt kerülhetett be a Magyarországon egyébként egészen apró közösségnek számító egyház a törvény által elismert hazai egyházak közé (erről itt olvashat).

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Semjén Zsolt III. Senudával

A miniszterelnökség közleménye szerint a magyar-kopt kapcsolatokat erősítette, hogy Magyarország kezdeményezésére az Európai Unió elítélte az egyiptomi keresztények elleni tavalyi támadásokat. Amikor pedig egy magyar turistákat szállító autóbusz tavaly novemberben tragikus balesetet szenvedett, az egyiptomi kopt templomokban is megemlékeztek az áldozatokról (a magyarországi kopt közösségről szóló riportunkat itt olvashatja).

III. Senuda a világ egyik legősibb egyházát vezette, a tízmilliósra becsült egyiptomi kopt közösség karizmatikus vezetője volt, akit jó humoráról is ismertek. A koptok számára elsősorban a több mint nyolcvanmilliós, muzulmán többségű Egyiptomban élő kopt kisebbség gyámolítója volt.

Senuda óvatos egyensúlyozással próbálta megóvni közösségét, amelyet több mint 40 éve, 1971 óta vezetett. Hoszni Mubarak tavaly megbuktatott egyiptomi elnök rezsimje alatt határozottan támogatta a kairói kormányt. Mubarak tavaly februári bukása után egyházát egyre nagyobb aggodalommal töltötte el, hogy az országban növekszik a konzervatív muszlimok hatalma, és megszaporodtak a keresztények elleni uszítások és támadások.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Schmitt Pál is parolázott a kopt pápával