Magyarországért aggódó tüntetők vonultak fel Berlinben

Vágólapra másolva!
Német fiatalok tüntettek szombaton Magyarország berlini nagykövetsége előtt a magyar demokrácia minősége miatt. A tüntetés szószólója egy kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke volt, aki aggályairól levelet is írt a magyar nagykövetségnek.
Vágólapra másolva!

A magyar demokráciáért tüntetett szombaton a berlini magyar nagykövetség épülete előtt nagyjából nyolcvan, többnyire fiatal német. A demonstrációt a Németországi Európa Unió (Europa-Union Deutschlands - EUD), a Fiatal Európai Föderalisták (Junge Europäische Föderalisten - JEF) elnevezésű nemzetközi ifjúsági mozgalom németországi tagszervezete és a Több Demokráciát! (Mehr Demokratie!) elnevezésű egyesület szervezte.

A megmozdulásra invitáló szórólapokon a rendező szervezetek azt írták, hogy nem Magyarország ellen, hanem a magyar demokráciáért tüntetnek. A résztvevők azt skandálták, hogy "Magyarországért vagyunk itt". Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken egyebek között az volt olvasható, hogy "Magyarország, aggódunk érted".

A demonstráció fő szónoka Rainer Wieland, az EUD elnöke, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, az Európai Parlament alelnöke volt, aki a berlini magyar nagykövetnek címzett levelet olvasott fel. Wieland hangsúlyozta: a demonstrációt rendező szervezetek nem vonják kétségbe, hogy Magyarország demokratikus berendezkedésű állam, ugyanakkor aggódnak a "demokrácia minősége miatt". A levelet tartalmazó borítékot Wieland a nagykövetség portájánál helyezte el.