Madárinfluenza ütötte fel a fejét egy holland pulykafarmon

Vágólapra másolva!
Madárinfluenza-fertőzés miatt kellett levágni Hollandiában egy pulykatelep teljes állományát - közölte a holland kormány. A pulykákban a H5 vírustörzs emberre veszélytelen fajtáját mutatták ki, de a fertőzés terjedésének megállítására karantént vontak a fertőzött farm köré.
Vágólapra másolva!

Hollandia délkeleti részében 42 700 pulykát öltek le vasárnap, miután a madárinfluenza H5-ös vírusát mutatták ki egy baromfitelepen - közölte az ország mezőgazdasági minisztériuma. Murco Mijnleiff, a tárca szóvivője azt mondta, hogy a Kelpen-Olerben található telepen a rendszeresen végzett vizsgálatok során fedezték fel a fertőzést. A kormány szerint a vírus enyhe változatát mutatták ki a pulykákban, amely nem veszélyes emberekre.

A helyi hatóságok a fertőzött telep körüli három kilométeres körben megtiltották a szárnyasok, tojások és a trágya szállítását. A környéken található 45 baromfinevelő telepen megkezdték a hatósági egészségügyi vizsgálatokat. Ha újabb fertőzött állatokra bukkannak, azokat is levágják. A tesztek eredménye tíz napon belül várható.

A madárinfluenza legveszélyesebb vírusfajtája a H5N1-es, amellyel 2003-as megjelenése óta 600 ember fertőződött meg, közülük több mint háromszázan belehaltak a kórba. A holland kormány tájékoztatása arról nem szólt, hogy a most talált fertőzésnél a H5 vírus melyik fajtáját mutatták ki.