Törvényesítik a bordélyokat egy kanadai tartományban

Vágólapra másolva!
Az ontariói fellebbviteli bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a szex árusításának legbiztonságosabb módja egy prostituált számára, ha falakon belül, az ellenőrzése alatt álló területen tud dolgozni.
Vágólapra másolva!

Legalizálta a bordélyházakat hétfőn Kanada Ontario tartományának fellebbviteli bírósága, hangsúlyozva, hogy az ország prostitúcióellenes törvényei diszkriminatívak a prostituáltakkal, valamint azzal szemben, hogy munkájukat biztonságos környezetben tudják végezni - írja a brit Guardian online kiadása. A lap szerint a mostani döntés precedens értékű lehet egész Kanadára nézve. A bíróság egy évet adott a kanadai kormánynak a törvény megváltoztatására.

Az öttagú bírói testület megállapította, hogy a nyilvánosházakat betiltó törvény, amennyiben annak célja csupán a közrend és az egészségügyi szabványok védelme, súlyosan aránytalan. A testület álláspontja szerint "világos, hogy a szex árusításának legbiztonságosabb módja egy prostituált számára, ha falakon belül, az ellenőrzése alatt álló területen tud dolgozni". A bírók megállapították, hogy a bordélyházakat betiltó jogszabály "rendkívüli" kockázatot jelentett az érintettek számára.

A bíróság szerint ugyanakkor prostituáltaknak továbbra is tartózkodniuk kell attól, hogy kuncsaftjaikat nyíltan, az utcán csábítsák el. Az ítélet szerint a csábítás tilalma "ésszerűen korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot".