Korrupt hivatalnokok ezrei buktak le Kínában

Vágólapra másolva!
A főbíró beszámolója szerint tavaly összesen 29 ezer korrupciós ügyben hoztak ítéletet Kínában. A főügyész pedig arról tájékoztatta a Nagy Népi Gyűlést, hogy két és fél ezer magas beosztású vezető ügyében jártak el.
Vágólapra másolva!

Több mint két és fél ezer, megyeinél magasabb szintű vezető sikkasztási, illetve korrupciós ügyében jártak el tavaly a kínai hatóságok, közülük hét minisztériumi, illetve tartományi vezető volt - derült ki Csao Csien-ming főügyész vasárnapi beszámolójából Pekingben, az Országos Népi Gyűlés ülésén. Kína főbírája, Vang Seng-csün ugyancsak vasárnap arról számolt be, hogy a bíróságok 2011-ben országosan 29 ezer sikkasztási és vesztegetési ügyben hoztak ítéletet.

Csao szerint az ügyészek keményen fellépnek azok ellen a köztisztviselők ellen, akik visszaélnek a hatalmukkal, vagy kenőpénzeket fogadnak el. Tavaly mintegy 7400 tisztviselő esetében indítottak eljárást, és közel 2400 személy ügye került a bíróságok elé. Ezzel egy időben csaknem 7,8 milliárd jüan (275 milliárd forint) értékű, törvénytelenül szerzett vagyont foglaltak le.

A főügyész kiemelte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a megelőzésre, ezért az ügyészségek a különböző szinteken kiterjedt kampányokat folytatnak. Azt ígérte, tovább erősítik a hivatali vezetők, alkalmazottak munkakörével összefüggő bűncselekmények elleni fellépést, "az állampolgárok gazdasági, személyi és demokratikus jogait sértő" ügyek feltárását. Csao külön is említette az építkezéseket, az ingatlanfejlesztéseket, a környezetvédelmet és az élelmiszerbiztonságot érintő területeket.