Keletnémet lelkészt választott vezetőjének Németország

Joachim Gauck , német politikus, leendő elnök
Vágólapra másolva!
Két év alatt másodszor választott államfőt a német szövetségi gyűlés, miután Christian Wulff eddigi elnök korrupció gyanújába keveredett és lemondott. Az új államfő egy veterán keletnémet politikus, Joachim Gauck lett. Az evangélikus lelkészt majdnem minden párt támogatta.
Vágólapra másolva!

Két éven belül másodszor választottak államfőt vasárnap Németországban: Joachim Gauck evangélikus lelkész, keletnémet polgárjogi harcos lett az ország új szövetségi elnöke. Gauck evangélikus lelkész, demokráciáért harcoló aktivista, majd a kommunista besúgók utáni vadászat vezetője volt. Elsöprő többséggel jelölték államfőnek német pártok. A politikus másfél éve még elbukta az elnökválasztást Angela Merkel jelöltjével szemben, most viszont a kancellár Merkel is mögé állt, és méltatta a 72 éves veteránt.

Ő lett az első pártonkívüli szövetségi elnök, és az első államfő, aki az NDK-ban élt egészen a kommunista pártállam bukásáig. Egy szombaton megjelent közvélemény-kutatás szerint a 82 milliós országban a lakosság 80 százaléka hiteles, megbízható személyiségnek tartotta. A róla szóló portrénkat itt olvashatja.

A jelképes szerepet betöltő, reprezentatív feladatokat ellátó államfőt az alkotmány értelmében nem közvetlenül a választópolgárok választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung). Ennek a testületnek kizárólag ez a feladata. Tagjai a mindenkori alsóház (Bundestag) képviselői és ugyanilyen számú küldöttet delegál 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában. A megbízatás öt évre szól, az államfőt egyszer lehet újraválasztani.

Az 1240 tagú úgynevezett szövetségi közgyűlés berlini szavazásán Gauck - a hat parlamenti pártból öt közös jelöltje - az első fordulóban győzött, 991 szavazatott kapott. Beate Klarsfeldre, a hatodik parlamenti párt, a reformkommunista Baloldal jelöltjére 126-an szavaztak. A harmadik jelölt, Olaf Rose, akit a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) indított, 3 szavazatot kapott.

Az előző német államfő, Christian Wulff február 17-én mondott le, azt követően, hogy a hannoveri ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte korrupció gyanúja miatt. Wulffot 2010 júniusában választották meg, miután Horst Köhler váratlanul lemondott a tisztségről.