Így ért el Európáig Kína legdurvább politikai leszámolása

Bo Xilai, Chongqing eltávolított kommunista vezetője Pekingben
Vágólapra másolva!
Egy angol üzletember titokzatos halálával európai szál bukkant fel az utóbbi évek legdurvább kínai politikai botrányában. A bonyolult játszmában brit titkosszolgálati kapcsolatok, egy megbuktatott politikus fiának londoni ösztöndíja és egy alkoholmérgezésnek nyilvánított állítólagos gyilkosság keveredik. Kína legfelső vezetőinek hatalmi harcában immár Nagy-Britannia is vizsgálatot követel.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben a nyugat-kínai Csungking (Chongqing) városának egyik szállodai szobájában holtan találtak egy brit üzletembert. A férfi, Neil Heywood halála akkor még nem tűnt fel senkinek, pedig nem eltévedt turista volt, hanem rutinos Kína-szakértő. Jól ismerte a kínai politikai és gazdasági elitet, tanácsaiért komoly összegeket fizettek a Kína felé terjeszkedő brit cégek, és már novemberben is gyanús jelek utaltak arra, hogy valami nem volt tiszta a halála körül.

A brit üzletember holttestét sebtében, boncolás vagy halottszemle nélkül elhamvasztották, így sosem nyílt lehetőség a halál valódi okának a megállapítására. A hamvakért Kínába utazó családtagoknak azt mondták, hogy szívroham végzett vele, a helyi brit nagykövetségnek pedig azt, hogy a férfi alkoholmérgezésben hunyt el, miután túl sokat ivott a szállodai szobájában. Ismerői szerint azonban Heywood soha nem volt egy nagy ivó.

Ügye csak most, hónapokkal később kapott egyik pillanatról a másikra hatalmas figyelmet, miután kiderült: Heywood halála lehet a kulcs a jelenlegi kínai nagypolitika legsötétebb botrányában. Az üzletember ugyanis közeli kapcsolatban állt Csungking városának első emberével, Po Hszi-lajjal (Bo Xilai), akinek idén ősszel komoly esélye lett volna Kína legfelsőbb vezetésébe kerülni, és saját arcára formálni az útját kereső országot (Po hatalmi törekvéseiről itt talál részleteket). A politikust egy máig átláthatatlan botrány miatt március közepén menesztették vezető tisztségéből, amivel politikai elemzők szerint felszínre került a kínai vezetés belső hatalmi harca. A botrány a jelek szerint az angol férfi halálával kezdődött.

A beosztott belenyúlt a szennyesbe

Po Hszi-laj kálváriája akkor indult, amikor korábbi szövetségese és beosztottja, Csungking város rendőrfőnöke február elején elmenekült, és menedéket kért a szomszédos Szecsuán tartomány amerikai konzulátusán. A rendőrfőnök, Vang Li-csün ( Wang Lijun) egy egész éjszakát töltött a követségen, miközben a kínai hatóságok úttorlaszokkal és gépfegyveres osztagokkal vették körbe az épületet. Tízórányi rejtőzködés után aztán menedékjog nélkül kisétált az ajtón, és feladta magát. A februári akció után egyből találgatások indultak arról, hogy Vang főnöke, Po Hszi-laj lehet a krimi igazi főszereplője (Vang meneküléséről és az ügy hátteréről korábbi cikkünkben, itt olvashat bővebben).

Ezt erősítették meg brit és amerikai lapok legfrissebb információi, amelyek szerint a rendőrfőnök valószínűleg Po Hszi-laj haragja miatt fogta menekülőre, az egész ügy mögött pedig az angol férfi halála áll. A rendőr a gyanú szerint nyomozást indított Heywood halála miatt, és arra jutott, hogy abban saját főnökének, Po Hszi-lajnak a családja is érintett lehetett, de az ügyet megpróbálták eltussolni.

A Wall Street Journal névtelenül nyilatkozó, az ügyet ismerő forrásai szerint a rendőrfőnök azt gyanította, hogy az angolnak halála előtt üzleti vitája volt Po feleségével. Egyre erősödött benne a gyanú, hogy Heywood halála nem baleset volt, hanem megmérgezték. Mikor azonban gyanújával szembesítette főnökét, Po kijött a sodrából, kirúgta, és oktatási területre helyezte át a rendőrfőnököt, a nyomozást pedig leállíttatta. A főrendőr ezután saját biztonságát féltve megpróbált elmenekülni, de az ügyről valószínűleg be akart számolni a briteknek is. A BBC-nek szerdán a csungkingi brit konzulátus megerősítette, hogy Vang rendőrfőnök a botrány kirobbanásakor először a brit nagykövetségre akart menni, és meg is beszélt egy találkozót a konzullal, de végül nem jutott el oda.

Forrás: AFP/Imaginechina
Vang Li-csünnek gyanús lett az angol férfi halála

Londoni ösztöndíj és régi ismeretség

A gyilkosságról szóló elmélet egyelőre csak találgatás, de az egyértelmű, hogy Po Hszi-laj, Vang Li-csün és Neil Heywood közös múlttal rendelkezett, évek óta ismerhették egymást. Po csungkingi kinevezése előtt kínai kereskedelmi miniszter, korábban pedig az északkeleti Dalian város polgármestere volt: az életrajzi adatok összevetésével kiderül, hogy már akkor együtt dolgozott Vanggal, és már akkor ismerte az angol férfit.

Heywood a Guardian információi szerint már a 90-es években Kínába költözött, ahol pekingi tanulmányai után Dalianban feleségül vett egy kínai nőt, és két gyereke is született. A lap szerint már itt kapcsolatba került Po családjával, és ismerőseinek azt terjesztette, hogy ő járt közben el Po fiának londoni ösztöndíja ügyében. A politikus gyereke a neves Harrow College-re járt, ahol korábban Heywood is végzett, majd az Oxford Egyetemre is bejutott. Po Hszi-lajt korábban sok támadás érte azért, mert kritikusai szerint rejtélyes forrásokból finanszírozta fia tanulmányait az angliai elit egyetemeken, ő azonban azt állította, hogy fia ösztöndíjjal jutott ki a Harrow-ra.

A Guardian szerint Heywood még 2008-ban is segítette Po Hszi-laj fiának boldogulását az Oxfordon, és szintén a politikussal való kapcsolatára utal, hogy Po áthelyezése után az angol is Csungkingban tűnt fel. A Financial Timesnak a Po család egyik szóvivője megerősítette, hogy a család ismerte Heywoodot, de tagadták, hogy bármilyen üzleti kapcsolatban álltak volna.

Titkosszolgálati kapcsolatok és veszélyes munka

Heywoodról közben kiderült, hogy nem önzetlenül sertepertélt a nagy karrierre készülő kínai politikus körül, hanem nagyon jól meg is élt a kapcsolataiból. A férfi tanácsokat adott brit cégeknek kínai lehetőségekről, és közben dolgozott egy olyan üzleti hírszerző cégnek is, amelyet a brit titkosszolgálat korábbi tagjai alapítottak.

Forrás: Wikimedia Commons
Csungking városa

A titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Hakluyt & Co. vállalat megerősítette, hogy a férfi rendszeresen küldött nekik jelentéseket a kínai üzleti lehetőségekről, de azt állították, hogy Csungkingban nem az ő megbízásukból tartózkodott. Heywood munkája azonban mutatja, hogy veszélyes ipart űzött Kínában, hiszen ott a nagy üzletek és gazdasági ügyletek gyakran szorosan összefonódnak a helyi politikai vezetők érdekeivel. Az angol így könnyen keveredhetett konfliktusba a politikai és gazdasági elittel is, bár azt nem tudni, hogy halála előtt milyen ügyön dolgozhatott.

A brit külügyminisztérium hétfőn felkérte a kormányt, hogy vizsgálja ki a férfi halálának gyanús körülményeit. Egy Po Hszi-lajhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás közben a BBC-nek azt mondta, hogy az ügyben keringő pletykák és a Po ellen irányuló vádak teljesen abszurdak. Politikai elemzők korábban is azt pedzegették, hogy a botrány lehet megkonstruált csapda is, amivel Pót a hatalom közeléből akarták eltávolítani a riválisai. Mivel azonban az ügyben a kínai politika legfelső vezetésének sorsáról van szó, erről ellenőrizhető, biztosra vehető információ aligha fog nyilvánosságra kerülni a közeljövőben.