Húszezren emlékeztek Zoran Djindjicre Belgrádban

Vágólapra másolva!
Néma felvonulással emlékeztek szombaton Belgrádban Zoran Djindjicre, a 2003. március 12-én meggyilkolt szerb miniszterelnökre. A több mint húszezer megemlékező a szerb kormány épületénél, a merénylet helyszínén elhelyezte a kegyelet virágait.
Vágólapra másolva!

A Séta Zoranért elnevezésű menet tagjai jelszavak skandálása és transzparensek nélkül, fehér és vörös rózsával a kézben haladtak végig Belgrád központján a kormány épületéig. Onnan a belgrádi újtemetőbe, Zoran Djindjic sírjához mentek tovább.

A megemlékezést a Liberális Demokrata Párt (LDP) szervezte, a menet élén a Preokret (Fordulat) nevű mozgalomhoz tartozó pártok vezetői - Cedomir Jovanovic, az LDP, Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO), Zarko Korac, a Szociáldemokrata Unió (SDU) -, továbbá Dragan Milovanovic, az önálló és független szakszervezetek szövetségének vezetője haladt.

"Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásának politikai hátterét mindaddig nem lehet kideríteni, amíg nem nyílnak meg a titkos dossziék, ezek a dossziék pedig mindaddig nem nyílnak meg, amíg Szerbiában nem következik be gyökeres változás, és amíg nem érvényesülnek Szerbiában is az európai jogok és elvek" - mondta beszédében Vuk Draskovic.

Snezana Malovic szerb igazságügyi miniszter a minap kijelentette, hogy a Djindjic elleni merénylet politikai hátterének kiderítésére tavaly indított újabb nyomozás és kihallgatássorozat befejeződött, és hamarosan nyilvánosságra hozzák egyrészt a szerb rendőrség különleges alakulatainak (JSO) 2001 novemberi fegyveres lázadásával, másrészt a Djindjic elleni merénylet hátterével kapcsolatos részleteket.

A merénylet két fővádlottját, Milorad Ulemeket, a JSO egykori parancsnokát mint a merénylet kitervelőjét és Zvezdan Jovanovicot, a gyilkosság tényleges elkövetőjét negyven-negyven évi börtönre ítélték. A per további tíz vádlottjára - titkosszolgálati tisztekre és a zimonyi klán tagjaira - összesen 298 év börtönbüntetést szabtak ki.