Homszban nincs kenyér, víz és búvóhely sem

Vágólapra másolva!
A szíriai Homsz kormányerők által ostromlott negyedében, Bába Amrban humanitárius krízis alakult ki, nincs sem tej, sem kenyér, sem víz, és a lakosságnak nincs hová bújnia - nyilatkozta a BBC-nek egy spanyol újságíró, akinek két nappal ezelőtt sikerült kimenekülnie. A városrészt csütörtökön feladták a lázadók.
Vágólapra másolva!

Négy újságíróval együtt bent ragadt Homsz Bába Amr nevű városrészében Javier Espinoza, az El Mundo spanyol lap munkatársa, akinek csak két napja sikerült kimenekülnie. A városrészt ugyanis egy hónapja bombázták a szíriai kormányerők, végül a felkelők csütörtökön feladták, és kivonultak.

Espinoza a BBC rádióadásának azt nyilatkozta, a városrészben, amelyet otthagyott, humanitárius krízis van. Nincs tej, kenyér, víz, és nincs hová bújni a bombázás elől - mondta. A civil lakosság így jobb híján a lakásaiban bújik meg nappal. Éjszaka teljes sötétben mernek csak kimenni az utcára, ilyenkor megélénkülnek az utcák, sebesülteket hoznak-visznek.

Az újságíró szerint a tudósítók rengeteg segítséget kaptak a felkelőktől és a lakosoktól: tanácsokat adtak nekik, hogyan bújjanak el, merre ne járkáljanak, és megosztották velük a legjobb falatokat. Hozzátette, úgy érzi, egyben a nyugati újságírók jelenléte valamiféle védelmet is jelentett Bába Amr lakóinak. Most már nem maradtak tudósítók a kormányerők kezébe került városrészben, senki nem tudja, hogy mi zajlik ott. "Pedig erről a szenvedésről tudósítani kell" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ha tehetné, visszamenne.

Az ostromlott városrészből egy körülbelül ötvenfős konvojjal sikerült kimenekülnie több újságírónak. Nők, gyerekek és sérültek próbáltak kijutni teljes sötétségben. Espinoza szerint a gyerekek annyira féltek, hogy megállás nélkül sírtak - ezt hallhatták meg a katonák, akik tüzet nyitottak rájuk, ekkor mindenki futni kezdett. Ő és néhány másik menekülő talált egy házat, ahol a lakók segítettek neki megbújni, majd pedig biztonságosabb helyre jutni Bába Amr közeléből.

Csütörtökön a lázadók kivonultak Bába Amrból a romló körülményekre hivatkozva, vagyis a kormányerők egy hónapja tartó bombázásai miatt kénytelenek voltak feladni a városrészt. A hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a január 26-a óta tüzérséggel és harckocsikkal lőtt negyedet.

A városrészből azóta sikerült kicsempészni Paul Conroyt, a The Sunday Times című brit lap fotós munkatársát, és már biztonságban van Libanonban. Egy francia újságíró szintén megsebesült, erről - és a legfrissebb szíriai eseményekről - itt olvashat bővebben.

A szíriai rezsim elleni felkelés elnyomása már csaknem nyolcezer halálos áldozattal járt az ENSZ becslése szerint.