Lemondott az anglikán egyház vezetője

Rowan Williams és II Erzsébet királyné
Vágólapra másolva!
Decemberben lemond tisztségéről Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház vezetője - ezt maga az érsek jelentette be pénteken. Szakértők szerint a homoszexuális papok és a női püspökök körüli viták miatt dönthetett a távozás mellett. A legesélyesebb utód az ugandai születésű yorki érsek, aki az anglikán egyház első fekete bőrű vezetője lehet.
Vágólapra másolva!

Távozik tisztségéből az év végén Rowan Williams, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán egyház legfőbb vallási méltósága. A 61 éves érsek, aki 2002 óta áll az anglikán egyház élén, pénteken jelentette be, hogy decemberben lemond, és erről már értesítette II. Erzsébet királynőt.

Forrás: AFP/Adrian Dennie
Rowan Williams II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg társaságában

A brit uralkodó az anglikán egyház főkormányzója, és így az ő felelősségi körébe tartozik Williams utódjának kiválasztása a miniszterelnök javaslata alapján. A kormányfőnek egy egyházi jelölőbizottság tesz javaslatot arra, hogy kinek a nevét terjessze jóváhagyásra az uralkodó elé. Williams legesélyesebb utódjelöltjei között említik az anglikán egyház második vallási méltóságát, John Sentamu yorki érseket. Az ugandai születésű érsek lenne az anglikán egyház első fekete bőrű vallási vezetője.

Rowan Willamst, Canterbury 104. - egyben első walesi - érsekét londoni kommentárok szerint a homoszexuális papok, illetve a női püspökök beiktatása körüli viták késztették a távozásra. Ezek a viták az elmúlt évtizedben többször is a szakadás szélére sodorták az anglikán világegyházat. Az érsek maga a BBC-nek nyilatkozva alig burkolt utalást tett arra, hogy "e belső viszály felőrölte". Kijelentette: az általa betöltött tisztség legrosszabb oldala az az érzés, hogy bizonyos konfliktusok "csak nem akarnak oldódni, bármilyen keményen küzd is velük az ember".

Hozzátette: azt is érzi, hogy az angol egyházon és a teljes anglikán világunión belül "nem mindenki törekszik lelkesen a szakadás vagy a szétválás elkerülésére". Rowan Williams a homoszexualitás kérdésében általánosságban megengedő nézeteket vall. Többször kijelentette, hogy szerinte a homoszexuális kapcsolatban élő, de egymáshoz hű embereket a kereszténység befogadhatja.