Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament csütörtökön felszólította Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnököt, hogy mérsékelje a tiltakozókkal szembeni retorikáját, és kezdjen velük komoly párbeszédet. Közben egy orosz bíróság 10 napi elzárásra büntette a radikális orosz ellenzék egyik vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban határozatban ítélte el a március 4-i oroszországi elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása során tapasztalt hiányosságokat és szabálytalanságokat.

A kötelező erővel nem bíró állásfoglalásban az EP felszólította Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnököt, hogy mérsékelje a tiltakozókkal szembeni retorikáját, kezdjen velük komoly párbeszédet.

Az EP-képviselők az állásfoglalásban utaltak a különböző nemzetközi szervezetek megfigyelőinek megállapításaira, miszerint az orosz elnökválasztási folyamatban - egyebek közt a médiafigyelem tekintetében - egyoldalú előnyöket élvezett egyetlen jelölt.

Az Európai Parlament reformokat, például a politikai pártok bejegyzési szabályainak egyszerűbbé tételét várja el Oroszországtól. Az orosz demokratikus ellenzéket ugyanakkor a reformok melletti szorosabb kiállásra, a mai vezetéssel szembeni hiteles politikai alternatíva felmutatására szólítja fel.

Eközben tíznapos elzárásra ítélte az illetékes orosz bíróság Szergej Udalcov ismert baloldali radikális ellenzéki vezetőt, mert ellenállt a rendőröknek a március 10-i ellenzéki tüntetést követően. A Novij Arbaton tartott múlt szombati megmozdulás - amelyen megkérdőjelezték a március 4-i elnökválasztás tisztességességét - egyik szervezője többekkel együtt folytatni akarta az akciót, de a rendőrség közbelépett, és másokkal együtt őrizetbe vette őt. A bíróság döntése miatt Udalcov éhségsztrájkba kezdett.

Alekszej Navalnijt, a nagy visszhangot kiváltó korrupciós ügyek felderítésével ismertté vált orosz ügyvéd-bloggert 1000 rubeles (kb. 7500 forintos) pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az ellenzékit március 5-én, a Puskin téren a hatalom és az elnökválasztás ellen spontán kialakult tiltakozó akció során vették őrizetbe, mert nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt az engedélyezett tüntetés után.