Dráguló sörrel szorítaná vissza a tivornyázást a brit kormány

Vágólapra másolva!
Elege van a brit kormánynak a fiatalok mértéktelen ivászatából, ezért megemelik az alkoholos italok árát. David Cameron miniszterelnök arra számít, kevesebben kerülnek kórházba, és csökken az erőszakos cselekmények száma, ha gátat vetnek a fiatalok buli előtti, otthoni alapozásának. 
Vágólapra másolva!

A brit kormány egységenkénti 40 pennys minimálárat vezetne be az alkoholos italokra Angliában és Walesben, hogy visszafordítsa az országban tapasztalható mértéktelen ivászatot - írja a brit BBC csatorna online oldala. A kormány arra számít, hogy ez majd visszafordítja az eddigi trendet, amely jelentős terhet rótt a kórházakra és a rendőrségre.

David Cameron miniszterelnök egy sor olyan intézkedést jelentett be Londonban, amelyek célja távol tartani a fiatalokat attól, hogy fékevesztetten igyanak. A kormány pénteken ismertetett intézkedései szerint egy sör, amely három egységnyi alkoholt tartalmaz, 1,2 font lesz az üzletekben a korábbi 75 pennyvel szemben. Az eddig 2,99 fontba kerülő üveg vörösbor árát 3,76 fontra emelnék, az olcsó szupermarketben árult, 16,1 fontba kerülő whisky árán viszont nem változtatnának.

A szabott árral akarják felszámolni, hogy a fiatalok már otthon nekilássanak alapozni, vagyis olcsó italokat igyanak, mielőtt elindulnának a szórakozóhelyekre. A szigetország kórházaiban évente mintegy 1,2 millió embert visznek be a gyors lerészegedést eredményező, úgynevezett binge drinking (rohamivás) miatt. A mértéktelen alkoholfogyasztásból eredő sérülések kezelése becslések szerint hozzávetőleg évi 2,7 milliárd fontnyi terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. "A binge drinking nem egyedi eset, az országunkban elfogyasztott alkohol fele mértéktelen, rohamszerű ivászatokon fogy el" - mutatott rá David Cameron. A kormányfő szerint az erőszak, amelyet a tivornyázás szül, leköti a kórházak erőforrásait, káoszhoz vezet az utcákon és félelemhez a közösségekben.

Hetente már csaknem kétszázan halnak meg túlzott szeszfogyasztás miatt Nagy-Britanniában, 8 év alatt 25 százalékkal nőtt a számuk. Az elhunytak egyre fiatalabbak: ma már minden tizedik áldozat a negyvenes éveiben jár. A brit egészségügy statisztikák szerint a májbetegség miatti elhalálozások 80 százalékát az alkohol okozza a szigetországban.