Autóba rejtett bomba rázta meg Szíria második legnagyobb városát

Vágólapra másolva!
Véres merényletet követtek el ismeretlenek Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban, ahol autóba rejtett bomba robbant vasárnap. A robbantás azt jelenti, hogy az erőszak átterjedt a rezsimhez hű, eddig stabil nagyvárosra is, és ez tovább ronthatja a biztonsági helyzetet a forrongó arab országban.
Vágólapra másolva!

Autóba rejtett bomba robbant vasárnap Szíria második legnagyobb városában, a szíriai vérengzéstől eddig viszonylag megkímélt Aleppóban - jelentette a szíriai al-Ikbaríja televízió. Szíriai ellenzéki források szerint a robbanásban legalább hárman meghaltak, és 25-en megsérültek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, Nagy-Britanniában székelő szervezet szerint a pokolgép az aleppói biztonsági szervek székházának közelében lépett működésbe. A szíriai állami tv híradása viszont arról szólt, hogy a "terrorista robbantás" két lakóház közötti postahivatalnál történt.

Egy nappal korábban, szombaton két robbantás történt a szíriai fővárosban: a biztonsági szervek damaszkuszi épületeinél elkövetett merényletben 27-en meghaltak, 97-en megsebesültek. A damaszkuszi rezsim és az ellenzékiek egymást vádolták a robbantások végrehajtásával.

Damaszkusz és Aleppo egyaránt Bassár el-Aszad elnök erőssége, és eddig jórészt mentes volt az ország más részeit elborító erőszaktól. Az [origo]-nak korábban név nélkül nyilatkozó izraeli Közel-Kelet-szakértők azt mondták, a szíriai konfliktus kulcskérdése, hogy az erőszak átterjed-e a kormányhű Aleppóra, az ugyanis a rezsim további meggyengülését jelentené.

Szíriában tavaly tavasszal kezdődtek tüntetések a rezsim ellen, amelyek az év végére fegyveres felkeléssé váltak. A rezsim kemény katonai erővel próbálja letörni az ellenzéket, amit az USA és szövetségesei keményen bírálnak. Oroszország és Kína vétói miatt azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig nem tudott olyan határozatot hozni, amely nemzetközi beavatkozást tesz lehetővé a szíriai vérontásban (a szíriai konfliktusról szóló cikkeinket itt olvashatja).