Kamu Facebook-profillal lopták el NATO-tisztek adatait

Vágólapra másolva!
A NATO európai főparancsnokának nevében nyitottak csalók ál-Facebook-oldalt, amelyről baráti jelöléseket küldözgettek tiszteknek és a brit honvédelmi minisztérium több dolgozójának. A kamu profil visszajelölésével a közösségi oldalra feltöltött minden személyes adatot, köztük e-mail-címeket és telefonszámokat szereztek meg a kémek.
Vágólapra másolva!

A Facebookról lopták le NATO-tisztviselők személyes adatait ismeretlen csalók, akik az atlanti szövetség egyik legmagasabb rangú parancsnokának nevében nyitottak hamis oldalt a közösségi portálon - írja a brit Telegraph online kiadása. Egy brit főtiszt és a brit honvédelmi minisztérium tisztségviselői is azok között voltak, akik elfogadták a hamis fióktól érkezett baráti bejelölést a közösségi oldalon.

A kémek James Stavridis tengernagynak, az atlanti szövetség európai főparancsnokának nevében nyitották meg az ál-Facebook-oldalt, amelyről kapcsolati "meghívókat" küldözgettek. A jelölések elfogadását az is megkönnyítette, hogy a meghívó Stavridis tengernagy valódi Facebook-oldaláról érkezett, ám az ál-főparancsnok "visszajelölésével" a Facebookra feltöltött minden személyes adatukat, köztük e-mail-címeket, telefonszámokat és privát fotókat kiszolgáltatták a meghívók tényleges küldőinek.

A NATO-tisztviselők nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy ki állhatott az akció mögött, ám a brit lap úgy tudja, hogy bizalmas tájékoztatókon elhangzott: a bizonyítékok "állami támogatással tevékenykedő kínai személyiségekre" vallanak. Az elkövetők nem valószínű, hogy tényleges katonai titkokhoz juthattak, az incidens azonban "így is kínos", mert a begyűjtött személyes adatok lehetőséget teremtenek a kémtevékenység potenciális célszemélyeinek kijelölésére, vagy akár zsarolásra is - írja a Telegraph.

A csalók álprofilját azóta törölték a közösségi oldalról.