Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vádalkut kötött az egyik kanadai magyar embercsempész

Vágólapra másolva!
Elismerte a bűnösségét a Kanadában feltárt magyar emberkereskedelmi hálózat újabb tagja, Kolompár Gizella, akit ezután két év börtönre ítélt a helyi bíróság. A nő élettársa januárban már bűnösnek vallotta magát, ő tíz és fél hónapot kapott. Szabadulásuk után mindkettejüket hazatoloncolják.
Vágólapra másolva!

Embercsempészésre való összeesküvésben és bűnszervezetben való részvételben bűnösnek vallotta magát Kolompár Gizella, akit ezért - az előzetes letartóztatásban eltöltött nyolc hónapon felül - kétévi szabadságvesztésre ítéltek a kanadai Hamiltonban - közölte csütörtökön honlapján a Canada Immigration Report.

A 43 éves Kolompár Gizellát a helyi sajtójelentések szerint Kanada történetének legnagyobb embercsempészési ügyében ítélték el. A vádalku keretében tett beismerő vallomásért cserébe a kanadai hatóságok ejtették ellene a további, egyebek között a csalás ügyében emelt vádakat. A magyar nőnek ezen felül csaknem 14 ezer kanadai dollárt kell visszatérítenie az ontariói társadalombiztosításnak.

Kolompár vádlott-társainak a nevét a hatályos rendelkezések értelmében nem közölték. Az azonban már nyilvánosságra került, hogy a nő élettársa, a 43 éves Dömötör Lajos januárban az asszonnyal azonos bűncselekményekben szintén bűnösnek vallotta magát. Dömötör Lajos elítéléséről bővebben ebben az írásunkban olvashat.

Kolompár Gizella kérelmezte, hogy a börtönben meglátogathassa gyomorrákban szenvedő férjét, de ezt Stephen Glithero bíró a megbánás hiányára hivatkozva elutasította. Indoklásában azt hozta fel, hogy a nő sem engedélyezte, hogy a csoport által fogva tartott férfi hazatelefonálhasson, amikor meghalt az anyja.

A Magyarországon is bűnügyi nyilvántartásban szereplő és körözött Kolompár Gizella és Dömötör Lajos a bandán belül toborzói, őrzői és szállítói szerepet töltött be. A házaspár büntetését lerövidíthetik, de szabadon bocsátásuk után azonnal hazatoloncolják őket.

Az emberkereskedő hálózatot a kanadai hatóságok gyanúja szerint három Pápáról kivándorolt család tagjai alkották, akik éveken át utaztattak jól fizető állás ígéretével szegény romákat Kanadába. A tizenkilenc áldozat - most mindannyian védett tanúként szerepelnek az ügyben - a pápai családok buzdítására cigányságára hivatkozva kért menedékjogot Kanadában, és jutott ezáltal szociális segélyhez. Pénzt azonban sosem láttak ebből, azt bankkártyájukkal együtt elvették tőlük. Az áldozatoknak építkezéseken kellett ingyen dolgozniuk, közben a gyanúsítottak családi házainak pincéiben laktak. A bűnügyet a hamiltoni ügyész a "gonosz inváziójának" nevezte. Az áldozatok és a gyanúsítottak számát tekintve is ez az eddig felderített legnagyobb emberkereskedelmi ügy Kanadában. A részleteknek tavaly októberben az [origo] a helyszínen járt utána, az erről készült riportsorozatunkat itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről