A Madárfészek után ismét tervez Aj Vejvej

Vágólapra másolva!
A hivatalosan adóelkerüléssel vádolt kínai másként gondolkodót, Aj Vejvejt is felkérték, hogy vegyen részt a londoni Serpentine Gallery idei nyári kerti pavilonjának megtervezésében. Egyelőre nem tudni, hogy a júniusi pavilonnyitásra elhagyhatja-e Kínát.
Vágólapra másolva!

Újra összeáll a pekingi Madárfészek nemzetközi tervezői szupercsapata: Aj Vejvej kínai másként gondolkodó művész és a svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda a londoni Serpentine Gallery idei nyári kerti pavilonján dolgozik együtt. A londoni Hyde Parkban álló Serpentine Gallery 2000 óta minden évben egy-egy híres építészt kér fel a nyári pavilonjának megtervezésére - írja a brit Guardian online kiadása.

Aj Vejvej jelenleg Skype-on keresztül tartja a kapcsolatot a svájci tervezőkkel, és egyelőre bizonytalan, hogy a júniusi pavilonállításra elhagyhatja-e Kínát. A művészi- és szólásszabadság szimbólumává vált alkotót tavaly áprilisban őrizetbe vették a pekingi repülőtéren, és közel három hónapig fogva tartották, míg a nagy nemzetközi tiltakozásnak köszönhetően végül tetemes óvadék fejében júniusban szabadlábra került. A hatóságok később hivatalosan adóelkerüléssel vádolták.

Az eddig nyilvánosságra hozott részletek szerint a 2012-es lesz az eddigi legalacsonyabb pavilon: a teteje mindössze másfél méterrel fog "lebegni" a föld felett, ezért néhány centimétert leásnak a földbe, hogy a látogatók elférjenek. A tetőt az eddigi és a legújabb pavilont jelképező 12 oszlop támasztja majd. A tervek szerint a különleges fedél összegyűjti az esővizet, és visszatükrözi az égboltot, de teljesen ki lehet szárítani, és "táncparkettnek vagy a park fölött lebegő terasznak is lehet használni".

A pavilont az idei Londoni Fesztivál keretén belül állítják fel.