Újabb gyanú a moszkvai ingatlanügyben

Vágólapra másolva!
Az orosz belügyminisztérium korrupcióellenes főigazgatósága bűncselekményre utaló jeleket talált a volt moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének újabb adásvételi ügyében.
Vágólapra másolva!

Csalásra gyanakszik az orosz belügyminisztérium a volt moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének újabb adásvételi ügyében - értesült a Vedomosztyi című napilap. A regionális fejlesztési tárca vezetői, illetve az épületet 2008-ban közvetítőn keresztül megvásárló Viktor Vekszelberg-féle cég, a Renova közötti ügyletet vizsgálva a belügyi tárca korrupcióellenes főigazgatósága bűncselekményre utaló jeleket talált - írja Dmitrij Dmitrijenko, a befolyásos orosz üzleti-politikai lap cikkírója. Beszámolóját kedd este közölte az újság online változata.

A belügyi vizsgálat állásáról Szergej Petrov parlamenti képviselő érdeklődött, a válasz másolatát pedig Alekszej Navalnij, a korrupciós ügyek feltárásáról híres ügyvéd, ellenzéki blogger közölte internetes blogján.

Eszerint a belügyminisztérium 2011 decemberében továbbította vizsgálati anyagát az orosz főügyészségnek. Petrov tavaly nyáron a főügyészséghez fordult panaszával. Ott úgy találták, hogy a költségvetésnek nagyon sokba került a vétel, a vevő érdekei tehát sérültek, ezért utasítást adtak a belügyminisztériumnak, hogy folytasson le vizsgálatot az ügyben, amely most a moszkvai nyomozóhivatalnál van.

A Renovánál elmondták, hogy a vizsgálat során semmilyen követelést nem támasztottak velük szemben. Meg vannak győződve arról, hogy az adásvétel teljesen törvényes volt. A cikkíró emlékeztet arra, hogy 2008-ban a Renova közvetítő szerepet vállalt a Moszkva központjában, a Krasznaja Presznya 3. szám alatt álló épület továbbadásában.

Az orosz regionális fejlesztési minisztérium a 2008. december 10-én és 2009. június 10-én keltezett állami szerződések alapján szerezte meg az épületet 3,5 milliárd rubelért a Renova egy moszkvai cégétől. Utóbbi az azóta megszüntetett Diamond Air luxemburgi céggel kötött ügynöki szerződés alapján közreműködött az adásvételben. A magyar állam 2008-ban a Diamond Air cégnek 21,3 millió dollárért (mintegy 575 millió rubel) adta el a volt kereskedelmi képviseletet.

Alekszej Moszkov, a Renova igazgatótanácsi elnöke a Vedomosztyihoz eljuttatott levelében azt írta, hogy a házat 2005-ben egy üzletközpont felépítésének reményében vették meg, de 2008 végén az orosz kormány kérésére eladták a regionális fejlesztési minisztériumnak. A Renova így "részleges haszonra tett szert (...), amely nem összehasonlítható azzal a profittal, amelyre az üzletközpont megépítése esetén számítottak" - írta Moszkov.

A moszkvai kereskedelmi kirendeltségről szóló cikkeinket itt olvashatja.