A megszorítások miatt tüntetnek Athénban

Vágólapra másolva!
Összecsaptak Athénban a megszorítások miatt sztrájkolók a rohamrendőrökkel, miközben az általános sztrájk miatt két napra leállt a közszolgáltatások nagy része. A kormány bomlófélben, pénteken négy miniszter jelentette be lemondását.
Vágólapra másolva!

Többezer tüntető vonult pénteken Athénban a parlament elé, hogy a csütörtökön bejelentett 3,3 milliárd eurós megszorítások ellen tiltakozásul. A tüntetők többször összecsaptak a rohamrendőrökkel. "Lázadj, sztrájkolj, ne add fel" - a Financial Times tudósítása szerint ezekkel a jelszavakkal vonultak a tüntetők az utcákon. Egy 28 éves építész a lapnak azt mondta, nincs vesztenivalója: "hat év egyetem, aztán katonaság, és esélyünk sincs elhelyezkedni. Mégis, mit remélhetünk?"

Forrás: AFP/Max Gyselinck

Görögország a 130 milliárd eurós új mentőcsomagért cserébe csütörtökön vállalta, hogy az idei költségvetésben megtakarít 3,3 milliárd eurót, ami a GDP 1,5 százaléka. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei csak a jövő szerdán döntenek Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azonban azt is nyilvánvalóvá tették, hogy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz, mivel úgy vélik, ennyi kell még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen.

Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

A bejelentett megszorítások nemcsak a tüntetőknek nem tetszenek, a kormány is bomlófélben van. Csütörtökön lemondott Jánisz Kucukosz, a munkaügyi miniszter szocialista párti helyettese. "Vezetőink figyelmen kívül hagyták a munkaügyi minisztérium által felhozott érveket és konkrét javaslatokat, és zsarolásra emlékeztető módon szétverik a munka és a társadalom kapcsolatait" - írta levelében Kucukosz. Pénteken négy újabb kormánytag követte: benyújtotta lemondását Makisz Voridisz közlekedési miniszter és a kereskedelmi hajózásért felelős miniszterhelyettes, Adonisz Georgiadisz, mindketten a jobboldali Ortodox Népi Riadó (LAOS) nevű kis párthoz tartoznak. Hírügynökségek tudomása szerint távozott posztjáról a szocialista párti külügyminiszter-helyettes, Marilisza Xenojanakopulu is, őt megelőzően Aszteriosz Rundulisz, a mezőgazdasági miniszter helyettese (LAOS) jelentette be kiválását.

Pénteken a két legnagyobb szakszervezet felhívására kétnapos sztrájk kezdődött Görögországban. A megszorítások elleni tiltakozásul leálltak az állami hivatalok és bankok, az iskolák, a szigetek közötti kompforgalom, és összeomlott a fővárosi tömegközlekedés is.